REPUBLIKANCI UZ PREDSEDNIKA TRAMPA: Svaki drugi veruje da je pobedio Bajdena, mnogo manje smatra suprotno!
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

jasno

REPUBLIKANCI UZ PREDSEDNIKA TRAMPA: Svaki drugi veruje da je pobedio Bajdena, mnogo manje smatra suprotno!

Planeta -

Oko 52 odsto republikanaca veruje da je Tramp „pravedno pobedio“, a samo 29 odsto veruje da je Bajden legitimni pobednik. Republikanci veruju da su brojači glasova preokrenuli rezultat u Bajdenovu korist: 68 odsto je zabrinuto zbog toga što su izbori "namešteni", sa samo 16 odsto demokrata i trećinom nezavisnih.

Polovina republikanaca veruje da je predsednik Donald Tramp "pravedno pobedio" na američkim izborima, ali da mu je tada pobeda ukradena široko rasprostranjenom prevarom u korist demokrata Džoa Bajdena, pokazuje nova anketa Rojtersa i Ipsosa.

Istraživanje sprovedeno između 13. i 17. novembra ove godine pokazalo je da Trampovo odbijanje da prizna Bajdenovu pobedu utiče na poverenje javnosti u američku demokratiju, posebno među republikancima.

Sveukupno, 73 odsto ispitanika veruje da je Bajden pobedio na izborima, a 5 odsto kaže da je Tramp pobednik. Ali na pitanje da li je Bajden „pošteno pobedio“, republikanci su skeptičniji.

Oko 52 odsto republikanaca veruje da je Tramp „pravedno pobedio“, a samo 29 odsto veruje da je Bajden legitimni pobednik.

Republikanci veruju da su brojači glasova preokrenuli rezultat u Bajdenovu korist: 68 odsto je zabrinuto zbog toga što su izbori "namešteni", sa samo 16 odsto demokrata i trećinom nezavisnih.

foto: Profimedia

Čak i pre izbora 2016. godine, Tramp je kritikovao postupak glasanja, tvrdeći bez dokaza da je nepravedno postavljen protiv njega.

Otkako je Bajden prikupio dovoljno izbornih glasova sa Izbornog koledža za ulazak u Belu kuću, Tramp je pojačao kritike, rekavši pristalicama da je žrtva raširenih izbornih prevara.

Ali Tramp nije pružio dokaze o tako široko rasprostranjenoj modifikaciji koja bi promenila konačni ishod izbora, a do sada to nije uspeo na sudu. Republikanci su ove nedelje objavili da odustaju od tužbi u Mičigenu, Džordžiji, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Anketa agencije Rojters i Ipsos otkrila je da više Amerikanaca sada sumnja u izborni proces nego pre četiri godine.

Ukupno 55 odsto Amerikanaca veruje da su izbori 3. novembra bili „legitimni i tačni“, sedam procentnih poena manje od slične ankete sprovedene nedugo nakon izbora 2016. godine.

Broj onih koji izbore smatraju „rezultatom nezakonitog glasanja ili nameštanja“ popeo se za 12 procentnih poena u odnosu na pre četiri godine, na 28 procenata.

Istraživanje je pokazalo da su republikanci mnogo skeptičniji prema Trampovom porazu ove godine, nego što su demokrate sumnjičavije prema porazu Hilari Klinton pre četiri godine.

Oko 52 odsto demokrata 2016. smatralo je da je Klintonov poraz „legitiman i precizan“, a ove godine samo 26 odsto republikanaca priznaje da je poraz njihovog kandidata jasan.

Istraživanje je sprovedeno na mreži širom SAD-a i prikupilo je odgovore od 1.346 ispitanika - među njima 598 demokrata i 496 demokrata.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja