BORBA SA KORONOM Mišel: Vakcina na dohvat ruke, oprez u popuštanju mera! Lejenova: Dozvole za vakcinu u drugoj polovini decembra
Foto: Profimedia

evropska unija

BORBA SA KORONOM Mišel: Vakcina na dohvat ruke, oprez u popuštanju mera! Lejenova: Dozvole za vakcinu u drugoj polovini decembra

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenjuje da su u Evropi vidljivi "obećavajući signali" kada je reč o pandemiji Kovid 19.

"I pored toga moramo ostati oprezni i ne smemo sada spustiti našu zaštitu", kazao je juče Mišel.

On je posle video sastanka lidera EU 27 naveo da se razgovaralo o testiranju, vakcinaciji i koordinsanom popuštanju restriktivnih mera.

"Rezulatati poslednjih istraživanja u oblasti vakcine protiv Kovid19 su obećavajući. Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne stretegije za vakcinaciju kako bi vakcina bila dostupna svim građanima Evrope kada bude dobila neophodne dozvole", kaže Mišel.

On je naglasio da raste broj onih koji nemaju poverenja u vakcinu protiv Kovid 19 i da EU mora jasno da govori o njenom značaju.

Kada je reč o ukidanju restriktivnih mera, predsednik Evropskog saveta naglašava da Evropa "mora da nauči lekciju iz prošlosti i bude oprezna u ukidanju restrikcija".

"Svi želimo da proslavimo nastupajuće praznike, ali to mora da bude bezbedno", zaključio je Mišel.

Lejen: Prve dozvole za vakcinu u drugoj polovini decembra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da se prema procenama Evropske agencije za lekove prve dozvola za korišćenje vakcine protiv Kovid 19 očekuju u drugoj polovini decembra i to za vakcine kompanija "Fajzer"-"Biontek" i "Moderna".

Evropska agencija za lekove najavila je da bi do kraja godine trebalo da dođe do davanja "zelenog svetla" za korišćenje vakicne protiv Kovid19 na teritoriji EU, a da bi se sa vakcinacijom krenulo od janura 2021. godine.

U EU upozoravaju da je neophodno razraditi stretegiju vakcinacije i odrediti prioritetne grupe koje će biti vakcinisane prvim dostupnim dozama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja