OGLASILA SE SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: SZO ne preporučuje korišćenje leka Remdesivir u lečenju zaraženih korona virusom
Foto: Profimedia

nakon istraživanja

OGLASILA SE SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: SZO ne preporučuje korišćenje leka Remdesivir u lečenju zaraženih korona virusom

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija je ažurirala smernice o lekovima koji bi trebalo da se koriste u lečenju obolelih od koronavirusa. Oni savetuju da se antivirusni lek Remdesivir ne koristi za lečenje hospitalilzovanih, bez obzira na to koliko je teško njihovo stanje.

Ovakva preporuka dolazi mesec nakon što je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila Remdesivir za lečenje koronavirusne infekcije. Lek je postao prvi tretman protiv koronavirusa koji je dobio odobrenje FDA, međutim ne i preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Razlog zbog kojeg je SZO oprezna jeste istraživanje koje je u početku ukazivalo na određenu korist ovog leka u borbi protiv koronavirusa, ali s više prikupljenih informacija utvrđuje se da nema dovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Preporuka koja je donesena protiv Remdesivira bazirala se na podacima iz četiri nasumična ispitivanja u kojim su učestvovale 7.333 hospitalizovane osobe s koronavirusom, osobe koje su preživele COVID i 24 stručnjaka.

"Činjenica da je ovaj antivirusni tretman pokazao određenu korist u nekim slučajevima je bila dovoljna da ljudi počnu da ga koriste jer nemamo dovoljno alata za borbu protiv novog virusa, ali smatram da će Remdesivir uskoro biti zamenjen novim tretmanom", rekla je Amesh Adalja, naučnica iz Džons Hopkins centra.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track