Najnovije vesti

ORBAN OSUO PALJBU PO SOROŠU: On je najkorumpiraniji čovek u međunarodnoj politici! Predstavlja pretnju po Mađarsku i Poljsku
Foto: EPA

pljušte optužbe

ORBAN OSUO PALJBU PO SOROŠU: On je najkorumpiraniji čovek u međunarodnoj politici! Predstavlja pretnju po Mađarsku i Poljsku

Planeta

Džordž Soros, "najkorumpiraniji čovek u savremenoj međunarodnoj politici", predstavlja pretnju po Mađarsku i Poljsku, ocenio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu za nacionalnu radio stanicu "Košut", on je rekao da je Soros, američki finansijer mađarskog porekla, "na platnom spisku imao mnoge političare" i da je "sila korupcije iza birokrata u Briselu koje ucenjuju i prete Mađarskoj".

Mađarski premijer je rekao da Soros preti Mađarskoj i Poljskoj, iako Evropska unija rasprave uobičajeno rešava putem pregovora, prenosi MTI.

On je rekao da beskrupulozne laži o Mađarskoj nisu neuobičajne, ali da su sada dostigle kritičnu tačku.

Jedino prihvatljivo rešenje za trenutni problem u vezi s budžetom EU i fondovima za oporavak bilo bi ono utemeljeno na pravu a ne politici, istakao je mađarski premijer.

Oni, uz Sorosev doprinos, žele da formiraju institucije koje bi Mađarsku mogle da primoraju da otvori granicu na jugu i prihvati migrante, rekao je Orban i istakao da Budimpešta odbacuje takve zahteve.

Premijer je rekao da je 12 miliona doza vakcina protiv korona virusa koje je zemlja nabavila biti dovoljno da zaustavi epidemiju. Vakcinacija će najverovatnije biti sprovedena krajem proleća, ali tačan datum još uvek nije poznat, rekao je on i napomenuo da je ovo pitanje zdravlja a ne politike.

Ako su neke zemlje dalje odmakle u razvoju vakcine, logično je da će Mađarska naručiti vakcine i od njih, rekao je premijer misleći na pregovore sa Kinom i Rusijom koji su u toku.

Komentarišući Sorosev poziv na sprovođenje istrage povodom isporuke uzoraka ruske vakcine u Mađarsku, Orban je rekao da nije na njemu da odlučuje koje su vakcine dobre a koje ne.

To će biti zadatak laboratorija i građana Mađarske, koji će moći da biraju između nekoliko vakcina, istakao je premijer.

On je rekao da pozitivni podaci u poslednjih nekoliko dana ne predstavljaju dokaz da epidemija jenjava i da su lekari upozorili da bi broj novozaraženih mogao dodatno da se smanji a onda da ponovo počne da raste.

Premijer je rekao da je broj hospitalizovanih pacijenata visok, ali da još uvek nisu popunjeni svi bolnički kapaciteti, i negirao optužbe da se vlada nije dobro pripremila za drugi talas epidemije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...