AUSTRALIJSKI VOJNIK PUCA U CIVILA KOJI MIRNO SEDI NA ZEMLJI: Ministarki pozlilo kada je videla snimke zločina u Avganistanu
Foto: Youtube/Printscreen

skandal u australijskoj vojsci

AUSTRALIJSKI VOJNIK PUCA U CIVILA KOJI MIRNO SEDI NA ZEMLJI: Ministarki pozlilo kada je videla snimke zločina u Avganistanu

Planeta -

Ministarka odbrane Australije Linda Rejnolds je rekla da joj se slošilo kada je videla snimak na kojem pripadnik australijskih specijalnih vojnih snaga puca u nenaoružanog čoveka koji sedi na zemlji u Avganistanu.

Rejnoldsova dodaje da je "totalno i apsolutno zgađena i šokirana" nakon ishoda istrage kojom se potvrdilo da su australijski vojnici ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika tokom američkog rata u Avganistanu.

Sada bi hiljade odlikovanih vojnika mogle da ostanu bez ordenja, nakon dokumenta napisanog na 465 stranica u kojima se navodi da australijski komandanti koji su prevideli zločine podređenih "ne mogu mirne savesti da zadrže svoja odlikovanja", dodaje se.

Izveštaj australijske vojske o nezakonitim ubistvima civila u Avganistanu koja su počinili pripadnici njenih specijalnih jedinica, nudi neugodan opis duboko zabrinjavajućih dešavanja skrivenih u dalekim zonama ratovanja, poput naredbi mladim vojnicima da hladnokrvno ubiju nenaoružane ljude da bi se "okrvavili".

Navodi se da je u 23 incidenta ubijeno 39 Avganistanaca većinom zatvorenika, bilo iz ruku australijskih specijalnih snaga bilo po njihovom nalogu. Nijedno ubistvo nije bilo u žaru borbe i sva su se dogodila u takvim okolnostima da, ako ih prihvati porota, predstavljaju ratni zločin. Neki od odgovornih za ubistva još su u australijskim odbrambenim snagama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja