Najnovije vesti

ČELNIK PENTAGONA NIKAD ISKRENIJI General Hajten: Evo kako cenim kinesku pretnju po ceo svet! SAD mogu da urade samo jedno! (VIDEO)
Foto: Reuters

konflikt

ČELNIK PENTAGONA NIKAD ISKRENIJI General Hajten: Evo kako cenim kinesku pretnju po ceo svet! SAD mogu da urade samo jedno! (VIDEO)

Planeta

General Džon Hajten, zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova (generalštaba) Oružanih snaga SAD, izjavio je da Sjedinjene Države "moraju obuzdavati Kinu".

"Imamo rivale, u ovom slučaju Kinu, koja napreduje neverovatno brzo. Još uvek smo daleko ispred njih. Ali, ako se takmičite sa nekim ko brže trči, nije bitno koliko ste napred. Ako trče brže od vas, neizbežno će vas sustići".

Hajten je u nastavku naglasio: "Ne smemo to dozvoliti. Znam da naša zemlja nikada neće želeti da ratuje sa Kinom, što znači da moramo obuzdati Kinu da bismo sprečili rat".

Američki državni sekretar Majk Pompeo u septembru je Kinu nazvao glavnom spoljnom pretnjom Sjedinjenim Državama na srednji i duži rok.

Pritom je uporedio odnos SAD i Kine sa "novim hladnim ratom", ističući spremnost američkog lidera Donalda Trampa da se suoči sa Kinom "na svim frontovima".

U avgustu je Pompeo nazvao Kinu „većom pretnjom svetu od SSSR“.

U istom mesecu je šef američke Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif ocenio da Kina predstavlja "mnogo veću opasnost za Sjedinjene Države od Rusije".

U julu je Pompeo održao svoj "istorijski govor" u predsedničkoj biblioteci „Ričard Nikson“ u Kaliforniji, gde je najavio suspendovanje višegodišnjeg američko-kineskog angažmana, ističući da Vašington „više neće zatvarati oči pred temeljnim političkim i ideološkim razlikama“ sa Pekingom.

Kurir.rs/Fakti.org

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...