Najnovije vesti

RUSIJA O POVLAČENJU SAD IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU: Očekuju od saveznika da ometaju ruske avione i da im šalju snimke iz Rusije
Foto: Profimedia

traže garancije

RUSIJA O POVLAČENJU SAD IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU: Očekuju od saveznika da ometaju ruske avione i da im šalju snimke iz Rusije

Planeta

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas, u kontekstu povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, da će zahtevati čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza.

"Sada, kada su se povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, SAD očekuju od svojih saveznika da s jedne strane ometaju ruske izviđačke letove iznad američkih vojnih baza u Evropi, a s druge, da sa Vašingtonom dele fotografije i informacije prikupljene u izviđačkim misijama iznad ruske teritorije. Naravno, ovo je neprihvatljivo za Rusiju"' kaže se u saopštenju.

"Zahtevaćemo čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza. Prvo, da omoguće da se nadzire njihova teritorija i drugo, da se podaci prikupljeni tokom njihovih misija ne dostavljaju trećim zemljama, koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu", poručuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TASS.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...