KORONA HAOS NA ŠANGAJSKOM AERODROMU Testiranje zaposlenih izgleda nije bilo dobrovoljno? Sporni snimci ekspresno uklonjeni (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

KORONA HAOS NA ŠANGAJSKOM AERODROMU Testiranje zaposlenih izgleda nije bilo dobrovoljno? Sporni snimci ekspresno uklonjeni (VIDEO)

Planeta -

Veliki broj pozitivnih nalaza na covid-19 na šangajskom aerodromu Pudong izazvao je masovna testiranja hiljada ljudi. Kineske vlasti zatražile su da kompletno osoblje dođe na testiranje u nedelju.

Iako su se na zvaničnim fotografijama videlo da se sve odvija bez problema, na video zapisima koji su se pojavili na društvenim mrežama policajci u zaštitnim odelima viču na ljude i prisiljavaju ih u zatvoreni prostor gde se sprovodilo testiranje.

Većina kontroverznih video zapisa u međuvremenu je nestala, verovatno zahvaljujući operaciji državnih cenzora koji prate 'kontroverzni' sadržaj na mrežama, a državni mediji nisu prijavili haos, izveštavajući samo da je preko noći testirano više od 16.000 ljudi, prenosi BBC.

Prema kineskom listu Global Times, masovno testiranje započelo je u nedelju popodne, nakon što je nekoliko radnika i njihovih bliskih kontakata dobilo pozitivan test na koronavirus.

Šangaj je od 9. novembra prijavio najmanje sedam lokalnih slučajeva, uglavnom povezanih sa aerodromom, nakon što je grad punih pet meseci bio bez novopotvrđenih infekcija.

Kineska novinska agencija Sinhua piše da će svi zaposleni sada morati da se redovno testiraju, a oni koji rade na rizičnim poslovima dobiće i vakcine. Iako još uvek nije u potpunosti odobrena nijedna kineska vakcina, neki su, poput medicinskog osoblja, već dobili dozu.

Pandemija koronavirusa započela je u Kini krajem 2019. godine, ali je zemlja uspela da suzbije zarazu strogim blokadama. Poslednjih meseci imali su samo sporadična, lokalna žarišta.

Masovno testiranje je jedno od alata koje kineska vlada koristi za nadgledanje covida-19 - tako da je u maju testirala 11 miliona stanovnika Vuhana, grada u kojem je prvi put identifikovan novi koronavirus.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Kini od početka pandemije je nešto više od 92.000, a broj umrlih nešto je veći od 4.700. Kina u svoje zvanične statistike ne uključuje asimptomatske slučajeve.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track