Najnovije vesti

BOŽJE STRELE - PRVI AMERIČKI POKUŠAJ NAPADA IZ SVEMIRA: Evo zašto su SAD odustale od projektila bez eksploziva!
Foto: Profimedia, Screenshot YT

hladni rat

BOŽJE STRELE - PRVI AMERIČKI POKUŠAJ NAPADA IZ SVEMIRA: Evo zašto su SAD odustale od projektila bez eksploziva!

Planeta

Pentagon je sredinom šezdesetih godina 20. veka razmatrao opcije raspoređivanja oružja u svemiru, zaobilazeći zakon kojim se zabranjuje militarizacija bliske Zemljine orbite.

Neke opcije su bile potpuno realne, a neke i fantastične, piše američki časopis „Nešnal interest“.

Na primer, postojao je projekat pod tajnim nazivom „Rods from God“ („Božje strele“) koji je predviđao raspoređivanje u svemiru teških metalnih šiljaka od volframa. U slučaju potrebe, komanda oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država mogla je da lansira ove „strele“ iz svemirske letelice na kopnene ciljeve simuliranog neprijatelja. Borbeni efekat je trebao da se postigne za račun kinetičke energije.„'Strele' koje padaju na Zemlju hipersoničnom brzinom od pet maha, stekle bi toliko razarajuću snagu da bi i bez eksplozivne komponente mogle da unište ciljeve poput podzemnih bunkera“, navodi se u članku.

Visoka cena takvih „strela“ sprečila je Pentagon da sprovede ovaj ambiciozan projekat. Kako bi se isporučila municija 1,7 puta gušća od olova, bile su potrebne nove i superteške rakete.

Američka vojska uspela je delimično da sprovede tu ideju tokom sukoba u Vijetnamu. Tamo su koristili precizne čelične bombe od dva inča bez bojevih glava. Bombe, bačene iz helikoptera, uništavale su sve što im se našlo na putu.

Ovi projekti su odavno zastareli. Danas se postavljaju potpuno drugi zadaci pred Ministarstva odbrane. Savremeno kosmičko oružje je zasnovano na sistemima za elektronsko ratovanje, koji omogućavaju efektno razaranje neprijateljskog naoružanja.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...