OVO JE EVROPSKA KORONA OAZA U VREME PANDEMIJE: Island rešio da privuče posebnu vrstu ljudi, ali postoje dva vrlo nezgodna uslova!
Foto: EPA

hrabro

OVO JE EVROPSKA KORONA OAZA U VREME PANDEMIJE: Island rešio da privuče posebnu vrstu ljudi, ali postoje dva vrlo nezgodna uslova!

Planeta -

Rejkjavik je modifikovao svoj program viza za građane van evropskog šengenskog prostora, čineći Island atraktivnom destinacijom za sve koji žele da pobegnu od globalne blokade usled drugog talasa, ali postoji jedna "kvaka".

Prema uslovima vize, bilo koji strani državljanin kome nije potrebna viza za ulazak na Island moći će da ostane u zemlji šest uzastopnih meseci, uprkos činjenici da su granice Islanda uglavnom zatvorene. Međutim, da biste mogli boraviti u Zemlji vatre i leda, morate biti zaposleni negde drugde, a ne na Islandu, i morate primati platu koja uključuje iznos od šest cifara.

„Mislim da je ideja ovoga privući visoko plaćene profesionalce, ovde iz Silicijumske doline ili San Franciska, da svoj novac troše na Islandu, a ne tamo“, rekla je Asta Gudrun Helgadotir, članica islandske prodirektne Demokratske piratske stranke i bivša članica parlamenta za Blumberg.

Island se pridružio nekolicini zemalja svojim novim programom, uključujući Bermude, Barbados, Kajmanska ostrva i Estoniju, koje pokušavaju da namame ljude. Međutim, Island je strogo usredsređen na bogate. Zemlja zahteva dokaz o mesečnoj plati od milion islandskih kruna (7.360 USD) ili oko 88.000 USD godišnje, a kandidati moraju da ispunjavaju uslove za dopunsko zdravstveno osiguranje. Poređenja radi, Bermudi traže nešto više od 263 dolara odštete za one koji svoj život u karantinu žele zameniti ostrvskom avanturom.

Broj posetilaca Islanda opao je za skoro 80 ​​procenata kao rezultat Covid-19, čak i uprkos letnjim mogućnostima putovanja, koje su omogućene u okviru evropskog šengenskog prostora. To je značilo propast za mnoga lokalna preduzeća. Meštani sa kojima je razgovarao Blumberg veruju da je vladin cilj pojačati protok investicija bez gužve i bez zatezanja nacionalnog zdravstvenog sistema. Takođe su rekli da se nadaju da će traženje dokaza o prihodu sprečiti privremene stanovnike da se takmiče sa Islanđanima za lokalne mogućnosti zapošljavanja.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track