ŽIVOT SE VRAĆA U IRAK Ovaj muzej su džihadisti razrušili i čekićima uništili artefakte stare 3.000 godina! Sada je to druga priča!
Foto: Youtube/Printscreen

ponovo otvorio svoja vrata

ŽIVOT SE VRAĆA U IRAK Ovaj muzej su džihadisti razrušili i čekićima uništili artefakte stare 3.000 godina! Sada je to druga priča!

Planeta -

Irački muzej koji su pre nekoliko godina demolirali džihadisti Islamske države, uništavajući artefakte, ponovo je otvoren za javnost.

Muzej u Mosulu, drugom najvećem gradu u zemlji, predstavio je izložbu umetnika Omera Kisa u renoviranoj sali, 4 godine nakon što su je divljački opustošili islamski ekstremisti.

Islamska država je okupirala Mosul 2014. godine, a muzej je bio među prvima na meti jer su smatrali da artefakti predstavljaju "lažne bogove i idole" i nisu u skladu sa njihovim učenjima.

foto: Youtube/Printscreen

Čekićima su uništili dela stara oko 3.000 godina koja datiraju još iz vremena Sumera, najstarije poznate civilizacije u regiji tadašnje Mesopotamije.

Džihadisti su tako uništili skulpture, grnčariju i druge dragocenosti koje predstavljaju važan deo celokupne ljudske istorije. Ono što nisu uništili, prodali su kako bi finansirali terorističku organizaciju.

Iračka vojska je uspela da povrati kontrolu nad gradom 2017. godine i od tada se kustosi trude da muzeju vrate prvobitni sjaj, ili da makar liči na ono što je nekad bio.

Ipak, najveći deo zgrade je i dalje zatvoren, prenosi Dejli mejl.

"Islamska država je otišla, Mosulski muzej se vratio. Islamska država nikad neće pobediti", stoji na Tviter stranici ove ustanove.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track