HITLEROVA SLIKA SA MUSOLINIJEM NAĐENA U ARGENTINI: CIA veteran za ovo skrovište siguran da je bilo utočište vođe nacista! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorijska misterija

HITLEROVA SLIKA SA MUSOLINIJEM NAĐENA U ARGENTINI: CIA veteran za ovo skrovište siguran da je bilo utočište vođe nacista! (VIDEO)

Planeta -

Istražitelji prilika Drugog svetskog rata otkrili su fotografiju Adolfa Hitlera sa Benitom Musolinijem tokom iskopavanja područja za koje se navodi da je bilo "sigurno utočište" za članove nacističke Nemačke u Argentini.

Bivši američki specijalac Tim Kenedi i veteran CIA Bob Ber saopštili su da je u Argentini otkriveno utočište koje je navodno bilo predviđeno za rukovodioce Trećeg Rajha, piše britanski list „Ekspres“.

Prema tvrdnjama Amerikanaca, sklonište se nalazi u udaljenoj regiji Argentine, 600 milja severno od Buenos Ajresa. Među lokalnim stanovništvom kruže brojne legende o prisustvu tri misteriozne građevine, udaljene od naselja i puteva.

"Decenijama su samo legende i lokalni folklor pružali objašnjenje za tri misteriozne kamene građevine izolovane od civilizacije i udaljen eod puta" rekli su.

Arheolozi su među građevinama pronašli kutiju iz 1940. godine sa zlatnim kovanicama. Istraživanja su pokazala da je reč o kovanicama napravljenim u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata. Pronađena je i fotografija deteta u nacističkoj uniformi sa svastikom na ruci.

Međutim, ono što ih je posebno iznenadilo je pronalazak fotografije Hitlera i Musolinija u šetnji.

"Bez sumnje, ovo je forenzički dokaz da su ovde bili nacisti", zaključili su tada.

Prema dokumentima sa kojih je FBI ranije skinuo oznaku tajnosti, Hitler je planirao da se sakrije u argentinskom bunkeru u slučaju poraza, ali nije uspeo da napusti Nemačku. Sovjetska armija je ušla u Berlin, a on je izvršio samoubistvo u svom podzemnom bunkeru.

FBI je izučavao i teoriju o tome da je umesto vođe Trećeg rajha u bunkeru ostao njegov dvojnik, dok je Hitler kroz tunele pobegao na aerodrom Tempelhof, gde ga je čekao helikopter. Potom je Hitler avionom prebačen u Španiju, a onda na Kanarska ostrva, odakle je podmornicom otputovao za Argentinu.

Međutim, ta teorija je odbačena 2018. godine nakon analize zuba pronađenog u bunkeru u Berlinu, kojom je potvrđeno da je diktator tu sigurno umro.

Kurir.rs / Express.co.uk, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track