REFERENDUM U ŠVAJCARSKOJ: Nije prošao predlog za veću odgovornost kompanija koje krše ljudska prava i štete životnoj sredini!
Foto: Profimedia / Glories Francois/ABACA

podbacili kantoni

REFERENDUM U ŠVAJCARSKOJ: Nije prošao predlog za veću odgovornost kompanija koje krše ljudska prava i štete životnoj sredini!

Planeta -

Švajcarski birači na današnjem referendumu nisu usvojili predlog koji je predviđao stroži nadzor i zakonsku odgovornost kompanija sa sedištem u Švajcarskoj ako u drugim državama krše ljudska prava ili nanose štetu životnoj sredini.

Za predlog inicijative "Odgovorne kompanije za zaštitu ljudi i životne sredine" glasala je tesna većina birača, 50,7 odsto, dok je 49,3 bilo protiv. Predlog nije usvojen zato što je većina švajcarskih kantona glasala protiv. Da bi predlog bio usvojen na referendumu u Švajcarskoj, potrebno je da dobije većinu i ukupnog broja glasova i kantona.

Novu meru su u najvećoj meri podržali birači u urbanim oblastima.

Vlada Švajcarske se protivila predlogu koji su promovisale levičarske grupe i neke uticajne nevladine organizacije, navodeći da bi nova mera oslabila švajcarsku tržišnu konkurentnost.

Da je predlog usvojen, velike kompanije sa sedištem u Švajcarskoj postale bi odgovorne pred sudovima te zemlje zbog njihovih aktivnosti ili operacija njihovih ogranaka ili podizvodjača u drugim zemljama ako ne dokažu da su unapred sprovele adekvatne provere.

Da su birači podržali uvodjenje mere, kompanije sa sedištem u Švajcarskoj bile bi odgovorne u većoj meri za svaku eventualnu štetu.

Mera je mogla da utiče na multinacionalne kompanije kao što su Glenkor, gigant u rudarskoj industriji, ili poljoprivredna firma Singenta, koje su se povremeno suočavale s kritikama zbog aktivnosti u inostranstvu.

Parlament Švajcarske je predložio kontra-meru koja takodje predvidja strože provere poteza takvih kompanija.

Prema toj meri, koja treba da stupi na snagu pošto predlog na referendumu nije usvojen, kompanije neće morati da odgovaraju pred švajcarskim sudovima, a u fokusu su aktivnosti poput iskopavanja minerala u zonama sukoba ili dečjeg rada.

Birači su na današnjem referendumu odbacili i predlog da švajcarskoj centralnoj banci i penzionim fondovima bude zabranjeno da finansiraju proizvodnju oružja namenjenog izvozu, od pištolja do tenkova. Taj predlog je odbacila većina i birača i kantona.

Referendum je trebalo da bude održan u maju, ali je odložen zbog pandemije korona virusa.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Glories Francois/ABACA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track