KORONA VIRUS JE BUKTAO U IŠGLU PROŠLE ZIME, A ONI SU SADA SPREMNI ZA NOVE GOSTE: Hoće li Evropa zatvoriti skijalište ove sezone?
Foto: Profimedia

razmatraju se planovi

KORONA VIRUS JE BUKTAO U IŠGLU PROŠLE ZIME, A ONI SU SADA SPREMNI ZA NOVE GOSTE: Hoće li Evropa zatvoriti skijalište ove sezone?

Planeta -

Ljubitelji zimskih sportova nevoljno se prisećaju kraja prošle zimske sezone kada su evropska skijališta predstavljala izvor zaraze koronavirusom, zbog čega se sada sa naročitim oprezom razmatraju planovi za predstojeću zimsku sezonu na evropskim planinama.

The Irish Times piše da Nemačka, Francuska i Italija tokom predstojeće skijaške sezone žele da drže svoja skijališta zatvorena, dok Austrija, koja znatne prihode ubira od zimskog turizma, to ne želi.

Skijališta su spremna. Netaknuti, blistavi sneg leži na obroncima doline Paznaun u Austriji, na 2.100 metara nadmorske visine, ali niko od domaćina još uvek ne zna kada će stići prvi posetioci.

foto: Profimedia

Prošle godine se u ovo doba okupilo blizu 21 hiljada ljudi na spektakularnom događaju "otvaranja vrha planine", gde je goste zabavljao rock bend Seeed. Godinu posle je to mesto na lošem glasu.

Covid-19 je sredinom marta, nakon otvaranja, divljao kroz selo Išgl u kojem se nalazi ski odmaralište, a hiljade turista koji su se vratili sa zimskog odmora, od Islanda do Izraela, bilo je pozitivno. Najmanje 32 osobe su preminule.

Andreas Steibl, turistički direktor u Išglu, kaže da je grad - koji živi od posetilaca zimskih sportova - naučio lekciju. Uložili su više od 700 hiljada evra u mere zaštite, što je išlo "daleko dalje od vladinih propisa".

Uživali su u letnjoj sezoni bez infekcija, ali žele nastaviti sa istim pristupom i "učiniti sve kako bi priuštili maksimalnu zaštitu i pružili našim gostima sigurno i opuštajuće iskustvo odmora".

foto: EPA-EFE/STR

No, nisu svi poput Austrijanaca uvereni da ovogodišnja zimska sezona na evropskim skijalištima može započeti normalno.

Italijanski premijer Đuzepe Konte u utorak je poručio svojim sugrađanima da izbegavaju skijališta tokom božićnih praznika, obrazloživši da neće pronaći lako rešenje i da će pokušati ponovo.

Nekoliko sati kasnije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da će popularne francuske planine biti zabranjene do Nove godine i da će se otvoriti u januaru samo ako uslovi budu "povoljni".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe kazala kako je verovatna skromnija zimska sezona na skijalištima.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track