INDIJSKI FARMERI UDARILI NA MODIJA: Blokirali prilaze Nju Delhiju, tvrde da ih reforme uništavaju (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

hrabro

INDIJSKI FARMERI UDARILI NA MODIJA: Blokirali prilaze Nju Delhiju, tvrde da ih reforme uništavaju (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Indijska vlada pozvala je poljoprivrednike koji protestuju na razgovore, nastojeći da ublaži zabrinutost zbog novih zakona koji bi mogli utrti put vladi da prestane da kupuje žito po garantovanim cenama, prepuštajući ih na milost i nemilost privatnim kupcima.

Desetine hiljada ljudi učestvovalo je na skupovima u Nju Delhiju, jer su zabrinuti da će novi zakoni okončati minimalne cene za koje garantuje vlada.

„Nalazimo se na jednoj od dva nacionalna auto-puta koje su potpuno zatvorene i dolaze u Delhi, jer su desetine hiljada poljoprivrednika ovde smeštene sa stotinama vozila“, prenosi novinarka Al Džazire Elizabeta Puranam.

1 / 23 Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

„Zbog ovoga dolazi do velikog prekida u indijskoj prestonici“, rekla je ona, dodajući da je u blizini bilo raspoređeno stotine policijskog i paravojnog osoblja sa zaštitnom opremom.

Protesti su se pojačali od prošle nedelje kada su poljoprivrednici stigli kamionima, autobusima i traktorima i blokirali glavni severni autoput ka glavnom gradu.

Mali uzgajivači strahuju da će ih novi zakoni učiniti ranjivima na konkurenciju velikih preduzeća i da bi na kraju mogli izgubiti podršku za pšenicu i pirinač.

U ponedjeljak se premijer Narendra Modi odupro pozivima za ukidanje poljoprivrednih reformi, rekavši da su uzgajivači uznemireni i da će im novi zakoni biti od koristi.

Kurir.rs/Al Jazeera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track