KINA OBEĆALA SVETU MILIONE DOZA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA: Čeka dozvolu, uskoro bi trebala da počne isporuku
Foto: EPA/WU HONG

pandemija kovid-19

KINA OBEĆALA SVETU MILIONE DOZA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA: Čeka dozvolu, uskoro bi trebala da počne isporuku

Planeta -

U skladištu na međunarodnom aerodromu Šendžen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulisana temperatura za velike količine vakcina koje će uskoro biti tu smeštene. Kina je navela da bi u narednim mesecima trebala da počne isporuku stotina miliona doza.

Kako su naveli kineski zvaničnici, čeka se dozvola državnih regulatora za lekove, nakon čega će se te velike količine vakcina poslati čak i u zemlje koje već imaju potencijalne kandidate za vakcinu, ali i u one koje su u razvoju.

Ova globalna kampanja Kini pruža priliku da popravi imidž koji je narušen zbog početnog nepravilnog postupanja s izbijanjem koronavirusa.

Navedeno je i to da Peking takođe može koristiti vakcine kao "instrument za spoljnu politiku kako bi se na taj način dobila određena moć i provećao međunarodni uticaj".

Ranije tokom pandemije napori Kine da pomogne svet dostavom maski i drugih medicinskih potrepština zemljama koje su teško pogođene koronavirusom, zasenili su izveštaji o nekvalitetnim zalihama i optužbama da Peking pokreće kampanju dezinformacija kako bi se promenilo mišljenje i priča o koronavirusu.

Distribucija vakcine mogla bi Pekingu pružiti novu šansu kada je reč o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Kina trenutno radi na razvoju potencijalnih pet kandidata za vakcinu, a od toga su četiri dostigle treću fazu ispitivanja, što je poslednji i najvažniji korak pre nego što se zatraži odobrenje za njenu upotrebu.

Nakon što je skoro eliminisan koronavirus unutar kineskih granica proizvođači lekova u ovoj zemlji morali su potražiti pomoć u inostranstvu kako bi testirali efikasnost svojih vakcina. Tako je treća faza testiranja pokrenuta u najmanje 16 država, piše CNN.

U zamenu za taj ustupak, mnogim zemljama koje su bile "domaćini ispitivanja" je obećan rani pristup efikasnim vakcinama, a u određenim slučajevima i otkrivanje tajne kako ih proizvesti na lokalnom nivou.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja