Najnovije vesti

KORONA JE ZA ITALIJANSKU MAFIJU RUDNIK ZLATA: Upleteni u snabdevanje sanitetskim materijalom, a sada ciljaju i na vakcinu (VIDEO)
Foto: Shutterstock

lukavo

KORONA JE ZA ITALIJANSKU MAFIJU RUDNIK ZLATA: Upleteni u snabdevanje sanitetskim materijalom, a sada ciljaju i na vakcinu (VIDEO)

Planeta

Organizovani kriminal uspeo je da izvuče korist iz vanredne situacije prouzrokovane pandemijom kovid-19 u meri koja zabrinjava, navodi list “Il fato Koridijano”, prenoseći izveštaj “Udruženja antimafija”, sastavljen na osnovu policijskih izveštaja, tužbi i telefonskog prisluškivanja i drugih činjenica prikupljenih širom Italije.

U izveštaju se citiraju reči jednog od mafijaških bosova Salvatore Emolo, koji je govoreći putem telefona sa poslovnim partnerom, rekao da se "sa virusom pravi novac".

Od početka pandemije u Italiji je pokrenuto više od tri hiljade istraga zbog upletenosti kriminalnih organizacija u poslove vezane za vanredno stanje izazvano koronavirusom.

Mafija se upetljala u poslove za nabavku sanitarnog materijala, lekova, ima naznaka da se kriminalne organizacije nastoje uvući u poslove nabavke i distribucije vakcina, a posebno zabrinjava mogućnost da na tržište ubace lažne vakcine, kao što je upozorilo ministarstvo zdravlja.

Mafija, Ndrangeta, Kamora su, prema nekim policijsakim istragama, već uključene u poslove medicinskog otpada koje mora biti uništeno samo u spalionicama.

“To je milionski posao ako se ima u vidu da su od početka pandemije utrošene dve i po milijarde evra za medicinski materijal, podeljeno je više dve milijarde samo maski za jednokratnu upotrebu, i jednom upotrebljeno sve to mora biti uništeno na propisan način. U tome organizovani kriminlan vidi svoju šansu za milionske zarade”, kaže zamenik javnog tužioca i šef odelenja za brorbu protiv Mafije Alesandra Dolči.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...