AMERIKA HOĆE DA LEGALIZUJE MARIHUANU U SVIM DRŽAVAMA: Republikanci iznenadili glasanjem, čeka se odluka Senata
Foto: Profimedia

pitanje javnog zdravlja

AMERIKA HOĆE DA LEGALIZUJE MARIHUANU U SVIM DRŽAVAMA: Republikanci iznenadili glasanjem, čeka se odluka Senata

Planeta -

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Nacrt zakona o dekriminalizaciji kanabisa na saveznom nivou, što bi mogao biti put ka potpunoj legalizaciji marihuane.

Nacrt zakona usvojen je sa 284 glasa naspram 164. Pet republikanaca je glasalo za, što je u suprotnosti u odnosu na stav stranke po tom pitanju, dok se svega šest demokrata usprotivilo tom nacrtu zakonu. Po proceduri prihvaćeni predlog će biti prosleđen Senatu.

Ovaj potez mogao bi mogao da otvori put za ponovnu procenu ranijih saveznih presuda o korišćenju i posedovanju marihuane.

Tokom rasprave, oni koji podržavaju zakon tvrdili su da su se osuđujuće presude za marihuanu pokazale kao „nerazumne i nepravedne“, i da upotreba marihuane ne treba da bude pravno pitanje već pitanje javnog zdravlja.

Oni koji su se protivili zakonu, isticali su da je marihuana droga i da njena upotreba dovodi do povećanja smrtnih slučajeva.

"Legalizacija marihuane stvorila bi prihod od poreza, ali po koju cenu? Da li onda počinjemo da legalizujemo kokain? Marihuana je droga - ne pravite grešku u vezi s tim“, naglasio je predstavnik republikanaca Greg Marfi.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track