PUTIN UDARIO NA SOROŠA: Ruske vlasti pooštravaju kampanju protiv NVO koje on finansira, tvrde da podrivaju državu
Foto: Profimedia, EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

obračun

PUTIN UDARIO NA SOROŠA: Ruske vlasti pooštravaju kampanju protiv NVO koje on finansira, tvrde da podrivaju državu

Planeta -

Ruska vlada bi trebalo da protera istaknutog borca za ljudska prava, a bivši predsednik Dmitrij Medvedev tvrdi da u najvećoj zemlji na svetu postoji koordinirana kampanja međunarodnih organizacija za podsticanje nemira.

Vanesa Kogan, direktorka projekta Stičing Džastis Inišativ, rekla je za britanski Gardian da su je ruske vlasti obavestile o ukidanju dozvole boravka. Imaće dve nedelje da napusti zemlju u kojoj živi više od deset godina. Kogan takođe ima dvoje dece sa ruskim državljaninom.

Inicijativa je nevladina organizacija koja navodno pruža pravnu podršku Rusima u slučajevima uočenih kršenja ljudskih prava. Poslednjih godina bio je manje otvoren za finansiranje, ali su ga 2010. i 2011. finansirali holandska vlada i mađarski milijarder Džordž Soroš preko njegove grupe za pritisak Otvorenog društva koja je zabranjena u Rusiji i proglašena „nepoželjnom“.

Koganin rad prethodno se fokusirao na region Severnog Kavkaza, gde je njena grupa predstavljala ljude kojima su vlasti navodno pretile. Njena aktivnost na pretežno muslimanskom području dovela je do tenzija sa lokalnim liderima, poput Ramzana Kadirova, šefa Čečenske Republike.

Sada je zamenik predsednika Ruskog saveta bezbednosti Medvedev, koji je ujedno bio i ruski premijer, rekao novinarima u četvrtak da dobro finansirane strane grupe koriste mreže u Rusiji da bi "pogoršale domaću političku situaciju u određenim regionima, uključujući ruske neprofitne grupe sa kojima se udružuju".

Medvedev je dodao da ove nevladine organizacije „zavise od internet medija i koriste razne izmišljene razloge za razmenu događaja iz naše nacionalne istorije“. Nazvao je ovo „velikom informativnom kampanjom koja se sprovodi radi diskreditacije rukovodstva određenih delova teritorije i saveznih entiteta“.

U novembru je Državna duma raspravljala o novom zakonu koji bi proširio definiciju stranih agenata, omogućavajući da se oznaka odnosi ne samo na NVO i medijske organizacije, već i na obične građane. Sjedinjene Države su pritvorile Mariju Butinu, tvrdeći da je bila strani agent koji je zastupao Moskvu. Vlasti kažu da se infiltrirala u konzervativne organizacije kako bi promovisala bolje veze između Vašingtona i Kremlja. Odležala je pet meseci u zatvoru, od čega je deo provela u samici, pre nego što je deportovana natrag u Rusiju.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track