POSLE 34 GODINE MU JE UKINUTA SMRTNA PRESUDA: Sakae se celog života borio protiv najteže osude, umro u 95. godini!
Foto: Profimedia

hrabro

POSLE 34 GODINE MU JE UKINUTA SMRTNA PRESUDA: Sakae se celog života borio protiv najteže osude, umro u 95. godini!

Planeta -

Sakae Menda, prva osoba u Japanu kojoj je ukinuta smrtna presuda nakon oslobađajuće presude u ponovljenom suđenju, umro je u subotu prirodnom smrću u staračkom domu u prefekturi Fukuoka, saopštila je njegova porodica. Imao je 95 godina.

Menda je oslobođen 1983. u 57. godini nakon što je 34 godine provela u zatvoru. Veći deo ostatka svog života proveo je kao protivnik smrtne kazne, držeći govore u Japanu i inostranstvu.

Japan je jedna od samo nekoliko naprednih, demokratskih nacija koje imaju smrtnu kaznu. Više od dve trećine država širom sveta ukinulo ga je zakonom ili u praksi.

1950. Menda je osuđen u slučaju pljačke i ubistva u rodnoj prefekturi Kumamoto i ogranak okružnog suda mu je izrekao smrtnu kaznu.

Ne samo što ga je tim istražitelja primorao na priznanje da ga je satima neprekidno ispitivao, već su na sudu ignorisani ključni dokazi koji potkrepljuju njegov alibi, a za njegovo odvođenje korišćen je lažni iskaz.

Menda, koji je bio nepismen pre hapšenja u 23. godini, naučio je kako da piše u zatvoru kako bi mogao da podnese predstavke za ponovno suđenje. Posle šest predstavki, konačno je odobreno ponovno suđenje i on je oslobođen.

"(Imao je) zaista mračan pogled kada je oslobođen, ali nakon dve ili tri godine oči su mu postale nežne", rekla je Tamae, Mendina 84-godišnja udovica, nakon upokojenja svog supruga u subotu uveče.

Poslednjih godina, Menda, koja je koristila invalidska kolica, "ponekad je izlazila da udahne spoljni vazduh sunčanog dana", dodala je.

Kurir.rs/Japan Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track