KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE: Posle 14 godina dobili čisti izvor energije, topliji i od naše zvezde! (VIDEO)
Foto: Profimedia

nauka

KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE: Posle 14 godina dobili čisti izvor energije, topliji i od naše zvezde! (VIDEO)

Planeta -

Peking je prvi put uspešno uključio svoj nuklearni fuzioni reaktor, takozvano „veštačko sunce“. Reaktor je dizajniran da bude čisti izvor energije, sličan stvarnom Suncu.

Dizajniran da replicira prirodne reakcije koje se javljaju na Suncu, koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor HL-2M Tokamak je najveći i najnapredniji eksperimentalni fuzioni uređaj u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva „veštačkim suncem“ zbog ogromne toplote i energije koju proizvodi.

HL-2M Tokamak koristi jako magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature veće od 150 miliona stepeni Celzijusa ili približno deset puta veću od osnovne temperature Sunca.

„Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način da se odgovori na kineske strateške energetske potrebe, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije“, objavio je Pipls Dejli.

Projekat je deo kineske saradnje sa Međunarodnim termonuklearnim eksperimentalnim reaktorom (ITER), sa sedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svetski projekat nuklearne fuzije, čija se vrednost procenjuje na oko 20 milijardi evra (24 milijarde dolara). U projektu učestvuje 35 zemalja, a očekuje se da će biti završen 2025. godine.

Kineski naučnici rade od 2006. godine na razvoju manjih verzija nuklearnog fuzionog reaktora, uključujući HL-2M Tokamak.

Fuzija se smatra Svetim gralom energije i ono je što pokreće Sunce, ali postizanje fuzije izuzetno je teško i izuzetno skupo.

Iskorišćavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je iskoristiti gotovo neograničenu, čistu energiju. Istraživači širom sveta decenijama pokušavaju da postignu ovaj cilj. Glavno pitanje je pronaći pristupačan način za zadržavanje vruće plazme u cevovodima na jednom prostoru i održavanje tog procesa dovoljno stabilnim da se može dogoditi fuzija.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track