BAJDEN UTIRE PUT MORALU ZLA: Američki biskup jasno rekao zašto bivši potpresednik SAD ne bi smeo da se pričesti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

podržava abortus

BAJDEN UTIRE PUT MORALU ZLA: Američki biskup jasno rekao zašto bivši potpresednik SAD ne bi smeo da se pričesti! (VIDEO)

Planeta -

Nadbiskup Čarls Čepat upozorio je na ozbiljan skandal ako biskupi pokažu spremnost da pričeste Džoa Bajdena, uprkos njegovoj otvorenoj podršci za abortus.

"Javne ličnosti koje se identifikuju kao "katoličke" sablažnjuju vernike kada se pričešćuju stvarajući utisak da moralni zakoni Crkve nisu obavezni“, napisao je nadbiskup ovog vikenda u knjizi Prve Stvari. „I biskupi to govore ne govoreći javno o tom pitanju i opasnosti od svetogrđa.“

"Oni biskupi koji unapred javno najave da će započeti vlastiti dijalog sa novoizabranim predsednikom Džozefom Bajdenom i omogućiti mu da se pričešću efikasno podrivaju rad radne grupe osnovane na novembarskom sastanku biskupske konferencije koja će se baviti upravo ovim i srodnim pitanjima," navodi Čepat, bivši nadbiskup Filadelfije.

„Ovo sablažnjuje njihovu braću biskupime i sveštenike, kao i mnogr katolike koji se bore da ostanu verni crkvenom učenju“, dodaje on. „Nanosi štetu biskupskoj konferenciji, značenju kolegijalnosti i plodnosti zagovaračkog rada konferencije sa dolazećom administracijom.“

Ove snažne reči usledile su nakon nedavne javne izjave kardinala Gregorija da će se i dalje pridržavati Mekkarik doktrine koja zagovara nuđenje svete pričesti katoličkim političarima koji javno podržavaju prava na pobačaj, rekavši da neće „skrenuti“ sa prethodne prakse koju je uspostavio Mekkarik u nadbiskupiji.

"Vrsta veze za koju se nadam da će biti je razgovorni odnos u kojem možemo otkriti područja na kojima možemo sarađivati, a koja odražavaju socijalna učenja crkve, dobro znajući da postoje neka područja u kojima se nećemo složiti“, rekao je Gregori.

2004. godine, tadašnji biskup Gregori bio je tada predsednik Biskupske konferencije SAD-a i pridružio se Mekarriku oduprvši se pozivu Rima da uskrati pričešćivanje katoličkim političarima koji podržavaju pobačaj, u skladu sa Kanonskim zakonom br. 915.

U svom eseju nadbiskup Čepat primećuje težinu odgovornosti biskupa da jasno podučavaju istinu po ovom pitanju.

"Kada biskupi javno objave svoju spremnost da pričešćuju gospodina Bajdena, bez jasnog poučavanja težine njegove podrške pobačaju (i njegovog odobravanja istopolnih veza), oni ozbiljno štete svojoj braći biskupima i svom narodu ," piše on.

"Razlog je očigledan. Svojim postupcima tokom svog javnog života, Bajden je pokazao da nije u punoj zajednici sa Katoličkom crkvom", dodaje on, i„ mnogi njegovi postupci i reči takođe podržavaju ili izglađuju put ka ozbiljnom moralu zla u našem javnom životu koja su rezultirala uništenjem miliona nevinih života “.

"Bajden je rekao da će nastaviti da unapređuje te iste politike kao i predsednik, te stoga ne bi trebalo da se pričešćuje “, napominje Čaput. „Njegova navedena namera zahteva snažan i dosledan odgovor crkvenih vođa i vernih.“

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track