ANALIZA 3. FAZE KLINIČKIH ISPITIVANJA: Oksfordova vakcina je sigurna i efikasna! Imaće veliki uticaj na pandemiju korona virusa
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

dobre vesti

ANALIZA 3. FAZE KLINIČKIH ISPITIVANJA: Oksfordova vakcina je sigurna i efikasna! Imaće veliki uticaj na pandemiju korona virusa

Planeta -

Vakcina koju zajedno razvijaju Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka sigurna je i učinkovita, potvrdila je nova analiza kliničkih ispitivanja vakcine.

Istraživači koji su radili na ispitivanju izvestili su da će ova vakcina imati veliki uticaj na pandemiju koronavirusa, javlja Skaj njuz.

Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u magazinu Lancet i predstavljaju prvu recenziranu analizu koja je proučila podatke iz treće faze kliničkih ispitivanja vakcine. Oni se nadaju da će vakcina biti odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji u narednih nekoliko sedmica.

Gotovo 12.000 dobrovoljaca učestvovalo je na ispitivanju Oksfordove i AstraZenekine vakcine u Velikoj Britaniji i Brazilu. Rezultati pokazuju da je efikasnost vakcine u proseku bila 70,4 odsto.

U grupi koja je primila dve standardne doze, efikasnost vakcine je bila 62,1 posto, ali u grupi koja je primila neplaniranu polovinu doze, a zatim punu dozu, efikasnost je porasla na 90 odsto.

Podaci istraživanja su dostavljeni regulatornim telima širom sveta na odobrenje.

"Danas smo objavili privremenu analizu treće faze ispitivanja vakcine i pokazali smo da je nova vakcina sigurna i efikasna na koronavirus. Izuzetno smo zahvalni našim volonterima koji su radili s nama u proteklih osam meseci kako bi nas doveli do ove prekretnice", rekao je profesor Endru Polard, direktor Oksfordove grupe za razvoj vakcine i glavni istraživač Oksfordovog ispitivanja vakcine.

Oksfodova i AstraZenekina vakcina je jednostavna i jeftina za proizvodnju, a može se proizvesti u velikim količinama uz male troškove. Za razliku od Fajzerove i Bajontekove vakcine, ne mora se čuvati na izuzetno niskim temperaturama.

Sara Gilbert, profesorka vakcinologije na Univerziteta u Oksfordu, opisala je današnji dan kao "verovatno najbolji dan 2020. godine".

"Nakon dokazivanja efikasnosti vakcine u mnogim pretkliničkim istraživanjima, sada imamo jasne dokaze o efikasnosti vakcine. Nadamo se da će se oa vakcina uskoro koristiti za spašavanja života", naglasila je Gilbert.

Ispitivanja Oksfordove vakcine i dalje su u toku. Ostaje još otvoreno pitanje koliko dugo pruža imunitet ljudima.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track