VENECIJA POD VODOM: Bazilika i lokali poplavljeni, a iako su imali čitav sistem brana, SVE JE ZAKAZALO! Evo šta se dogodilo VIDEO
Foto: EPA/ANDREA MEROLA

katastrofa

VENECIJA POD VODOM: Bazilika i lokali poplavljeni, a iako su imali čitav sistem brana, SVE JE ZAKAZALO! Evo šta se dogodilo VIDEO

Planeta -

Posle velikih padavina i plime koja je usledila, Venecija je ponovo pod vodom.

Iako je ove godine postavljena brana koja bi trebalo da štiti popularnu turističku destinaciju, ovog puta nije aktivirana jer se ispostavilo da su vremenske prognoze bile pogrešne.

Meteorolozi su predviđali plimu od oko 1,2 metra. Brana od 78 pokretnih barijera se aktivira na oko 1,3 metra, međutim ono što se dogodilo podiglo je plimu na 1,5 metara.

1 / 7 Foto: EPA/ANDREA MEROLA

Kada je voda u utorak ujutru stigla do lagune, trg oko Bazilike Svetog Marka je bio potpuno pod vodom. Tada je već bilo kasno da odbrambeni sistem stupi na snagu.

"Situacija je zaista loša jer nismo očekivali. Frustrirajuće je jer smo mislili da sa MOSE-om (ime barijere) ovakve stvari više nećemo imati. To je isti stari problem", rekao je Mateo Seki, vođa grupe aktivista "Venessia.com".

Stara bazilika je potpuno poplavljena, a ukoliko se nivo vode podigne, ona će ući i u unutrašnje kapele, rekao je Karlo Alberto, glavni prokurator bazilike.

I restorani i prodavnice se takođe bore sa poplavom, ali još nije poznato kolika je šteta napravljena.

Dugo očekivani sistem MOSE je u julu imao prvi puni test, a nedavno je pohvaljen zbog spasavanja Venecije od visokih plima.

foto: EPA/ANDREA MEROLA

Prvo je spasao grad početkom oktobra, a onda i pre nekoliko nedelja kada je voda dostigla visinu od 1,35 metara.

Brane su projektovane još 1984. godine, a trebalo je da počnu sa radom 2011, ali su projektat "pojeli" korupcionaški skandali.

foto: EPA/ANDREA MEROLA

Italijanska vlada našla se pod pritiskom da konačno završi projekat vredan 6 milijardi evra, koji je dizajniran da zaštiti Veneciju od plima do tri metra, nakon što je grad u novembru prošle godine doživeo najgoru poplavu od 1966. godine.

U tim poplavama stradalo je dvoje ljudi, a šteta je procenjena na oko milijardu evra.

Kurir.rs/Telegraf/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track