Najnovije vesti

NAPAD NA SISTEM EVROPSKE AGENCIJU ZA LEKOVE: Hakeri pristupili dokumentima povezanim sa razvojem Fajzerove vakcine protiv korone
Foto: EPA/CLAUDIO PERI

sajber napad

NAPAD NA SISTEM EVROPSKE AGENCIJU ZA LEKOVE: Hakeri pristupili dokumentima povezanim sa razvojem Fajzerove vakcine protiv korone

Planeta

Farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su hakeri prilikom napada na sistem Evropske agencije za lekove (EMA) pristupili određenim regulacionim dokumentima povezanim s razvojem vakcine protiv koronavirusa.

Iz američke i nemačke kompanije nisu imali više detalja o samom napadu, rekavši da čekaju nove informacije od EMA-e. Ipak, Fajzer i Bajontek naglašavaju da hakerski napad navodno nije uticao na njihov posao na razvoju vakcine.

Dve kompanije rekle su da ih je EMA obavestila "da je agencija meta sajber napada te da je zabeležen nezakoniti pristup regulatornim dokumentima". Dodale su da nijedan Fajzerov i Bajontekov sistem nije povezan s ovim incidentom.

Podsetimo da su iz EMA još ranije izvestili da su se našli na meti hakerskog napada, dok su iz Majkrosofta sredinom novembra tvrdili da su navodno hakeri iz Rusije i Severne Koreje napali proizvođače koji rade na razvoju vakcine.

Ipak, iz Majkrosofta nisu potvrdili da je EMA meta napada, već samo da je napadnuto sedam vodećih farmaceutskih kompanija i istraživačkih centara u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Indiji i Južnoj Koreji.

Ovo nije jedini hakerski napad usmeren na farmaceutske kompanije u 2020. godini. Već od početka pandemije zabeleženi su brojni pokušaji hakerskih napada na sisteme zdravstvene nege i medicinske organizacije širom sveta.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...