KORONA KRUŽILA ITALIJOM MNOGO RANIJE NEGO ŠTO SMO MISLILI: Misteriozni slučaj dečaka (4) pokazao da je virus bio tu još u novembru
Foto: Profimedia

3 meseca pre zvanične potvrde

KORONA KRUŽILA ITALIJOM MNOGO RANIJE NEGO ŠTO SMO MISLILI: Misteriozni slučaj dečaka (4) pokazao da je virus bio tu još u novembru

Planeta -

Koronavirus je kružio Italijom još u novembru 2019. godine, pokazao je izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, što je još jedan dokaz da je virus bio prisutan u evropskim zemljama mnogo ranije nego što je to zvanično potvrđeno.

Istraživanje koje je sproveo Državni univerzitetu u Milanu, objavljeno u specijalizovanom naučnom časopisu "Emerging Infectious Diseases", pokazalo je da je korona virus cirkulisao u Milanu tri meseca pre nego što je proglašen takozvani "nulti pacijent".

Tada je pregledan dečak (4) sa respiratornim problemima, a simptomi su pripisani boginjama. Analizom je utvrđeno da nema boginje, a kasnije pretrage su pokazale da je pozitivan na covid-19.

foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Istraživači sa Univerziteta u Milanu krenuli su od hipoteze da bi naglo izbijanje epidemije u Lombardiji, s katastrofalnim efektima, moglo da se objasni pretpostavkom da je korona virus u populaciju ušao ranije i širio se dok nije bio identifikovan.

"Ideja nam je bila da istražimo unazad sve slučajeve egzantematskih (ospinih) oboljenja koja je od septembra 2019. do februara 2020. zabeležila milanska mreža nad morbilima i šarlahom, a gde je laboratorijska pretraga pokazala da su bili negativni na morbile", rekao je jedan od predvodnika istraživanja Silvio Bjanki.

Ispostavilo se da su njihove pretpostavke tačne. Pretražujući sačuvane briseve, naišli su na jedan bris četvorogodišnjeg dečaka koji je uzet krajem novembra prošle godine.

Mališan je doveden u Hitnu pomoć zbog respiratornih simptoma i povraćanja, a nekoliko dana pre toga je počeo da kašlje i curio mu je nos. Stanje mu se pogoršalo 31. novembra, a dan kasnije dobio je i fleke na koži, pa su lekari zaključili da je reč o ospicama. Zato su mu i uzeli bris 5. decembra, dakle 14 dana nakon pojave prvih simptoma, ali se pokazalo da nije reč o morbilama.

Naknadna analiza istog brisa pokazala je da je bio pozitivan na korona virus, koji tada nije ni uzet u razmatranje jer se nije znalo za njegovo postojanje.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track