Najnovije vesti

RUSKI VOJNI STRUČNJAK O NAORUŽANJU SJEDINJENIH DRŽAVA: "Nevidljiva" tehnologija američkih aviona je veoma ranjiva
Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

RUSKI VOJNI STRUČNJAK O NAORUŽANJU SJEDINJENIH DRŽAVA: "Nevidljiva" tehnologija američkih aviona je veoma ranjiva

Planeta

Američka „nevidljiva“ (stelt) tehnologija koja se koristi u avionima B-2 „Spirit“, F-22 „Raptor“ i F-35 „Lajtning 2“ je veoma ranjiva, smatra ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

Ruski ekspert je za nedeljnik „Zvezda“ objasnio da u izveštajima o površini radarskog preseka opseg detekcije na kome su izvršena merenja nije uvek naveden, zato ovi podaci mogu biti pristrasni.

Postoje informacije da je ruski lovac Su-35 sa radarom „Irbis“ u mogućnosti da otkrije petu generaciju američkih lovaca F-22 „Raptor“. On može otkriti američku letelicu na udaljenosti od 266 kilometara, zbog čega ona neće moći da ispaljuje rakete na 180 kilometara.

Stelt tehnologija reflektuje ograničenu količinu energije u smeru suprotnom od radarske antene, a efikasnost sistema zavisi od frekvencija na kojima deluje neprijateljska protivvazduhoplovna odbrana, objasnio je Leonkov.

„U osnovi su projektovani za H-opseg (centimetarsku talasnu dužinu) frekvencija“, primetio je stručnjak.

U slučaju primene L-opsega (decimetarski talasi) ili Ka (milimetarski talasi), američke letelice mogu biti u opasnosti. Radari koji deluju u svim opsezima, čine „nevidljivu“ tehnologiju besmislenom, dodao je on.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja