Najnovije vesti

NEMA MIRA U ALBANIJI: Sukobi i na trećem danu protesta zbog ubistva mladića (VIDEO)
Sa jučetašnjih protesta, Foto: EPA/MALTON DIBRA

opasno

NEMA MIRA U ALBANIJI: Sukobi i na trećem danu protesta zbog ubistva mladića (VIDEO)

Planeta

U Tirani su danas ponovo, treći dan za redom, održani protesti povodom ubistva mladića Klodijana Raše kojeg je ubio policijski službenik i ponovo su izbili sukobi između demonstranata i policije, javlja AP.

I pored zabrane javnih okupljanja uvedenu zbog pandemije korona virusa, na stotine demonstranata okupilo se ispred zgrade vlade u Tirani, bacajući kamenje, baklje i petarde na pripadnike organa reda. Policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenog topa kako bi rasterala učesnike protesta.

Protesti, koji su danas izbili i u drugim albanskim gradovima, usledili nakon što je u ranim časovima u utorak policajac Nevaldo Hajdaraj pucao i ubio 25-godišnjeg Klodijana Rašu jer se tokom noćnog policijskog časa nije odazvao zahtevu policije da stane.

Sud u Tirani je ranije danas saopštio da će Hajdaraj ostati u pritvoru dok je pod istragom zbog ubistva usled prekomerne upotrebe sile.

Tokom prva dva dana protesta, policija je uhapsila 62 osobe, a otpužnica je podneta protiv ukupno 116 lica, zbog održavanja protesta tokom pandemije, kao i zbog podmetanja požara i kršenja javnog reda i mira.

Vlasti navode da je na protestima povređen 21 policijac i četiri demonstranta.

Protesti su doveli do tenzija između socijalističke vlade i glavne opozicione stranke desnog centra Demokratske partije, koja je zatražila ostavku premijera Edija Rame.

Rama je opoziciju optužio za podsticanje nasilnih protesta.

Kurrir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja