FAJZEROVA VAKCINA ODOBRENA ZA HITNU UPOTREBU U SAD! Tramp poručio: Početak vakcinacije za manje od 24 sata
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

amerika

FAJZEROVA VAKCINA ODOBRENA ZA HITNU UPOTREBU U SAD! Tramp poručio: Početak vakcinacije za manje od 24 sata

Planeta -

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je dozvoilu za hitnu primenu vakcine protiv kovida-19 američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačkog Bionteka.

U izveštaju CNN se podseća da je ova vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto, da će prve vakcinacije početi narednih dana, kao i da odrednica "za hitnu upotrebu" znači da se preparat može koristiti u hitnim situacijama, ali da još uvek nema potpuni atest i potpuno odobrenje nadležnih, za koje će kompanija Fajzer morati post festum da podnese poseban zahtev FDA.

Pre početka masovnih vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Savetodavni odbor za prevenciju i imunizaciju SAD moraju da donesu preporuku za Fajzerov anti-kovid preparat, nakon čega CDC usvaja konačnu preporuku i daje zeleno svetlo za početak vakcinacije stanovništva.

Očekuje se da će vakcinisanje preokrenuti tok pandemije u SAD gde je do sada preminulo više od 295.000 kovid pacijenata.

"Ovo je je još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku ove pandemije", izjavio je Ameš Adalja sa odeljenja za zdravstvenu bezbednost Unioverziteta "Džons Hopkins", preneo je Rojters.

Pored Velike Britanije, koja je prva odobrila primenu Fajzerove vakcine, zvanične dozvole za primenu Fajzerove vakcine izdate su u Meksiku, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Tramp: Početak vakcinacija u SAD za manje od 24 sata

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će nakon što je FDA izdala dozvolu za hitnu primenu Fajzerove anti-kovid vakcine, vakcinacije u SAD početi za manje od 24 sata, preneo je Rojters.

FDA izdala je juče dozvolu za hitnu primenu vakcine protiv kovida-19 američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačkog Bionteka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track