NOVO ZATEZANJE NA POMOLU! Amerika za napad upire prstom u ruske hakere, Moskva odgovara: Mediji u SAD bi ponovo da optuže Rusiju!
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

zasedao savet na nacionalnu bezbednost

NOVO ZATEZANJE NA POMOLU! Amerika za napad upire prstom u ruske hakere, Moskva odgovara: Mediji u SAD bi ponovo da optuže Rusiju!

Planeta -

Hakeri za koje Amerikanci veruju da rade za Rusiju imali su pristup internoj elektronskoj pošti američkog Sekretarijata za finansije i agencije nadležne za regulisanje upotrebe interneta i sredstava telekomunikacija. Rusija odbacije ovakve tvrdnje.

Zbog ozbiljnosti sajber napada održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, saznaje Rojters iz dobro upućenog, neimenovanog izvora.

"Vlada Sjedinjenih Država upoznata je sa izveštajima i preduzima sve neophodne korake kako bi identifikovala i ispravila sve moguće probleme povezane sa ovim napadom", izjavio je Džon Ulio portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

U američkoj obaveštajnoj zajednici postoji zabrinutost da su hakeri pokušali sličan upad u baze podataka drugih agencija američke vlade, potvrđeno je iz četiri neimenovana izvora, bez preciziranja o kojim je agencijama reč.

"Zatražili smo da Agencija za sajber-bezbednost i infrastrukturu i Federalni istražni biro (FBI) pokrenu istrage. U ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo više informacija", kaže se u saopštenju američkog sekretarijata za trgovinu.

Rusija: Sajber napadi u suprotnosti na ruskim principima

Ruska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode da su ruski hakeri napali američke državne ustanove.

Hakerski napadi na sajber prostor i informacionu mrežu su u suprotnosti sa principima spoljne politike Ruske Federacije, a američki mediji ponovo pokušavaju neosnovano da optuže Rusiju za takve napade na američke državne ustanove, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

"Povodom neutemeljenih optužbi američke vlade da Rusija stoji iza hakerskih sajber napada na američke državne institucije, odgovorno poručujemo: maliciozne aktivnosti u sajber prostoru su u suprotnosti sa principima ruske spoljnopolitičke doktrine, nacionalnim interesima i našim poimanjem međudržavnih odnosa. Mi ne sporvodimo ofanzivne aktivnosti u sajber prostoru", navodi ruska ambasada.

Rusija aktivno promoviše bilateralne i multilateralne sporazume o bezbednosti u sajber prostoru, navodi se u saopštenju i podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin 25. septembra pokrenuo inicijativu o sveobuhvatnom programu mera kojima bi se reaktivirala rusko-američka saradnja u sferi međunarodne sajber bezbednosti, ali da od Vašingtona nisu dobili odgovor.

"Nismo dobili nikakav odgovor, kao ni za mnoge druge predloge koje smo izneli s ciljem da se pokrene konstruktivan, ravnopravni dijalog između naše dve zemlje", navodi se.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track