Pronađen piratski brod sa blagom?!

Pronađen piratski brod sa blagom?!

Planeta -
Britanski brod "Port o Prens" napali su lokalni ratnici 1806. godine po dolasku na Tongu i većina posade je ubijena po naređenju kralja Finau Ulukalala Drugog

NUKUALOFA - Ronioci Tonge pronašli su olupinu za koju se veruje da je piratski brod koji je, prema lokalnom verovanju, prepun blaga potonuo u 19. veku, saopštili su zvaničnici ove tihookeanske kraljevine.

Britanski brod "Port o Prens" napali su lokalni ratnici 1806. godine po dolasku na Tongu i većina posade je ubijena po naređenju kralja Finau Ulukalala Drugog.

Prema predanju, pirati su sa broda pokupili gvozđe i topove pre nego što je kralj naredio da se brod potopi sa blagom na njemu.Verovalo se da je brod zauvek izgubljen sve dok ga jedan lokalni ronilac slučajno nije pronašao u blizini ostrva Foa, saopšteno je iz ministarstva turizma.

Ukoliko se ispostavi da je zaista reč o "Port o Prensu", blago bi i dalje trebalo da bude na brodu, navodi Frans pres.

"Veruje se da je velika količina bakra, srebra i zlata bila na brodu, zajedno sa srebrnim svećnjacima, kandilima, raspećima i putirima", navodi se u saopštenju portparolke ministarstva Sandre Fifite.

Fifita kaže da je brod imao sanduke prekrivene bakrom što znači da je napravljen u periodu između 1780. i 1850. godine kada je takvo prekrivanje korišćeno kao zaštita od crkva i drugih štetočina.U saopštenju se navodi da ronioci i dalje mapiraju olupinu pre nego što se krene u dalje proučavanje broda. Za sada se ne zna da li je nešto od blaga primećeno ili izvučeno.

"Port o Prens" izgrađen je u Francuskoj ali su ga Britanci preuzeli i iz Londona je 1805. godine isplovio sa specijalnom dozvolom da napada brodove britanskih rivala - Španije i Francuske - i krade njihov tovar.

Posle dve godine na moru, tokom kojih je poharao španska naselja u Peruu i nekoliko španskih brodova, krenuo je preko Pacifika ka Tongi gde je i skončao.

Dečak Vilijam Mariner bio je član posade koji je preživeo masakr i postao je miljenik kralja usvojivši ime Toki Ukamea - Gvozdena sekira.

Na Tongi je proceo četiri godine pre nego što se ukrcao na brod koji je prolazio i vratio u Britaniju gde je amateru-antropologu Džonu Martinu ispričao svoje avanture, a on ih je objavio u knjizi "Priča o domoročima ostrva Tonga" koja je i dalje jedan od glavnih izvora za istoričare koji proučavaju prehrišćansku Tongu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja