Uhapšen najveći narkodiler

Kolumbija

Uhapšen najveći narkodiler

Planeta -
Erikson Vargas, vođa najvećeg kolumbijskog narkokartela, poznatog kao "Ofičina de Envigado", Erikson Vargas, uhapšen je u severoistočnom kolumbijskom gradu Medelinu

BOGOTA - Vođa najvećeg kolumbijskog narkokartela, poznatog kao "Ofičina de Envigado", Erikson Vargas, uhapšen je u severoistočnom kolumbijskom gradu Medelinu, saopštile su vlasti.

Rekavši za hapšenje Vargasa da predstavlja "smrtonosni udarac" toj velikoj kriminalnoj grupi, kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos kazao je na konferenciji za novinare da će Vargas biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Policija je navela da je Vargas uhapšen u Medelinu u operaciji tokom koje je ubijen još jedan član njegove organizacije, dok je nekoliko njih uhapšeno, prenosi AFP.

Vargas je postao vođa organizacije Envigado kada je novembra 2011. uhapšen u Venecueli njen prethodni vođa Maksimilijano Bonila.

Bonila, poznat kao Valensiano, izručen je SAD u decembra prošle godine.

Bazirana u severoistočnoj oblasti Antiohija, kriminalna organizacija Envigado se smatra jednom od najmoćnijih kolumbijskih organizacija koje se bave ilegalnom trgovinom droge, podseća francuska agencija.

Organizaciju Envigado osnovao je 80-ih godina prošloga veka Pablo Eskobar, ozloglašeni vođa kartela Medelin.

Nakon njegove smrti kontrolu ove grupe preuzele su jedinice samoodbrane Kolumbije - desničarska paravojna grupa koja je kasnije rasformirana tokom mirovnog procesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track