UBRZANO RASTE BROJ OBOLELIH: Pronađen je novi soj korona virusa u nekim delovima Engleske
Foto: Profimedia

PANDEMIJA KORONA VIRUSA

UBRZANO RASTE BROJ OBOLELIH: Pronađen je novi soj korona virusa u nekim delovima Engleske

Planeta -

Pronađen je novi soj koronavirusa koji ubrzano raste u nekim delovima Engleske, rekao je ministar zdravstva ove zemlje Met Henkok dodavši da je najmanje 60 različitih lokalnih vlasti zabeležilo infekcije uzrokovane ovim sojem.

Kako piše BBC, Henkok je rekao da je obaveštena Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i da su britanski naučnici uradili detaljne studije.

Rekao je da nema "ničega što sugeriše" da je novi soj virusa uzrokovao još goru bolest ili da vakcine više neće biti efikasne.

Rekao je poslanicima u Donjem domu parlamenta da je tokom prošle sedmice došlo do naglih, eksponencijalnih porasta zaraza koronavirusom širom Londona, Kenta, delova Eseksa i Hartfordšira.

"Trenutno smo identifikovali više od hiljadu slučajeva s ovim sojem, pretežno na jugu Engleske, iako su slučajevi identifikovali u gotovo 60 različitih područja lokalnih vlasti.

"Ne znamo u kojoj je meri to, ali bez obzira na njegov uzrok moramo preduzeti brzu i odlučnu akciju koja je nažalost apsolutno bitna za kontrolu ove smrtonosne bolesti dok se vakcina uvodi", naveo je Henkok.

Engleski medicinski direktor (CMO), profesor Kris Viti, rekao je da će trenutni testovi brisa koronavirusa otkriti novi soj.

Profesor Alan Mekneli, stručnjak sa Univerziteta u Birmingemu, rekao je da su laboratorije za testiranje u Velikoj Britaniji ovaj novi soj izolovali u poslednjih nekoliko sedmica.

"Ne budimo histerični. Ne znači da je prenosiviji ili zarazniji ili opasniji. Uloženi su ogromni napori u karakterizaciju novog soja i razumevanju njegovog nastanka. Važno je zadržati mirnu i racionalnu perspektivu soja jer je to normalna evolucija virusa i očekujemo da će nove verzije s vremenom doći i nestati", rekao je Mekneli.

Džonatan Bol, profesor molekularne virusologije na Univerzitetu u Notingemu, rekao je: "Genetske informacije kod mnogih virusa mogu se vrlo brzo promeniti, a ponekad te promene mogu koristiti virusu, omogućavajući mu efikasniji prenos ili otpornost od vakcina ili tretmana, međutim, mnoge promene nemaju nikakvog efekta.

"Iako se novI genetski soj virusa pojavio i širi u mnogim delovima Velike Britanije i širom sveta, to se može dogoditi sasvim slučajno. Zato je važno da proučimo bilo kakve genetske promene kako se pojave, da utvrdimo da li utiču na ponašanje virusa, a dok ne obavimo taj važan posao prerano je iznositi bilo kakve tvrdnje o potencijalnim uticajima mutacije virusa.", ističe Bol.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track