DRAMATIČNO UPOZORENJE IZ BOLNICE U INDIJI: Rizik od smrtonosne gljivične infekcije kod oporavljenih od korona virusa
Foto: Profimedia

nju delhi

DRAMATIČNO UPOZORENJE IZ BOLNICE U INDIJI: Rizik od smrtonosne gljivične infekcije kod oporavljenih od korona virusa

Planeta -

Jedna od indijskih državnih ustanova za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona, bolnica Sir Ganga Ram sa sedištem u Nju Delhiju, upozorila je na rizik od smrtonosne gljivične infekcije kod oporavljenih ili asimptomatskih pacijenata sa kovidom 19. Do sada je Delhi, jedan od epidemijom najteže pogođenih regiona, prijavio ovu vrstu infekcije.

Vodeća indijska bolnica zabrinuta je zbog porasta slučajeva smrtonosne gljivične infekcije kod pacijenata nakon što su se oporavili od virusa korona ili kod onih koji uopšte nemaju simptome kovida 19.

Prema navodima iz bolnice Sir Ganga Ram, u poslednjih 15 dana zabeleženo je 10 slučajeva mukormikoze izazvane koronom, pri čemu je kod više od polovine pacijenata došlo do gubitka vida i propadanja nosa i kosti vilice.

Mukormikoza, retka gljivična infekcija, uglavnom pogađa ljude sa relativno niskim imunitetom.

„Do sada smo zabeležili smrtnost od oko 50 odsto (pet pacijenata), infekcija je u nekim slučajevima zahvatila i mozak", saopšteno je iz bolnice u ponedeljak.

Doktor Muniš Munjal, specijalista za ORL, kaže da iako je alarmantna, infekscija nije nova, „novo je to što korona pokreće mukormikozu“.

„Svedoci smo učestale pojave mukormikoze izazvane kovidom 19 sa visokim morbiditetom i mortalitetom koja nikada ranije nije viđena. Ovo je šokantna i alarmantna pojava“, dodao je dr Munjal.

U jednom od nedavnih slučajeva mukormikoze izazvane koronom, tridesetdvogodišnji biznismen iz Delhija završio je sa „unakaženim“ licem.

Iz bolnice je rečeno da je muškarac imao simptome začepljenog nosa na levoj strani, kao i otečene oči samo dva dana nakon što se oporavio od korone u toj ustanovi.

Analize su otkrile prisustvo veoma povišenih nivoa šećera i infekcija, kao i prisustvo gljivice mukor.

„Snimanje magnetnom rezonancom otkrilo je da je infekcija već uništila značajan deo njegovih sinusa na levoj strani, oka, kosti gornje vilice i mišića, pa čak se proširila i na mozak!“, objavila je bolnica.

„Tim ORL i očnih hirurga izveo je kompleksnu hiruršku intervenciju, a pacijent je bio na lečenju više od dve nedelje“, otkrila je uprava bolnice.

Lekari u bolnici kažu da bi slab imuni sistem kod oporavljenih kovid pacijenata mogao biti mogući razlog za alarmantnu učestalost zaraze gljivicama.

„Najvažnije je da moramo pažljivo podići doze antimikotika na više od maksimalnih doza, ne dozvoljavajući unutrašnjim organima poput bubrega i jetre da se suoče sa oštećenjem“, navodi dr Prakaš Šastri, drugi čovek odeljenja intenzivne nege u Sir Ganga Ramu.

„Herkulovski je poduhvat oživeti imunološku sposobnost pacijenta sa korona virusom“, upozorava dr Šastri.

Indija je u ponedeljak prijavila ukupno 352.000 aktivnih slučajeva korone, najniži u poslednjih 149 dana. Indija, druga najteže pogođena zemlja na svetu tokom pandemije, prijavila je do sada skoro 9,8 miliona infekcija i više od 143.000 smrtnih slučajeva, pokazuju zvanični podaci iz te zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track