POSLE 10 GODINA OVAJ BROD SE VRATIO NA OBALE JAPANA: Stručnjaci zapanjeni šta su pronašli u plovilu nestalom u cunamiju! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

misterija

POSLE 10 GODINA OVAJ BROD SE VRATIO NA OBALE JAPANA: Stručnjaci zapanjeni šta su pronašli u plovilu nestalom u cunamiju! (VIDEO)

Planeta -

Ribarski brod koji se nasukao na obale Japana zapravo je plovilo koje je nestalo nakon cunamija koji se dogodio pre skoro deceniju.

Mali čamac pronađen je na ostrvu Hačijo početkom ovog meseca, devet godina i devet meseci nakon što ga je okean progutao u blizini obale Kesenume, grada 650 kilometara severno od Hašija.

Razorni zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale koji je u martu 2011. izazvao cunami usmrtio je skoro 18.000 ljudi u Japanu i uništio veći deo priobalnog pojasa.

Lokalno ribolovno udruženje potvrdilo je da je čamac dug 5,5 metara zaista bio brod koji pripada ribolovnoj floti Kesenume nakon provere registracione oznake.

Unutar čamca pronađena je velika količina korala, što je podstaklo spekulacije o tome gde je sve bilo pre nego što je završilo u Hačijou, 300 kilometara južno od Tokija.

Lokalni stručnjak rekao je da je brod mogao biti bačen preko Tihog okeana na područje u blizini američke obale, nakon čega je završio u jugoistočnoj Aziji na talasima severno od ekvatorijalne struje, koja teče od istoka do pada. Severnostrujni Kuroshio bi tada mogao da brod vrati kući u Japan, dodao je. Mnogi ostaci uništeni u katastrofi dugo su putovali preko Tihog okeana nakon cunamija, čija su visina i snaga doprineli topljenju jezgra reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

U aprilu 2012. nešto više od godinu dana nakon katastrofe, par koji živi na ostrvu Midleton u zalivu Aljaske pronašao je fudbalsku loptu koja je navodno pripadala školi u Ivateu, jednoj od tri prefekture koje je najteže pogodio cunami.

U maju te godine na kanadskom ostrvu pojavio se motocikl Harli-Davidson izgubljen u cunamiju. Rđavi motocikl pronađen je u velikom belom kontejneru, a vlasnik Ikuo Jokohama identifikovao ga je pomoću registarske tablice.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track