ČEKA SE PRESUDA ZA NAPAD NA ŠARLI EBDO Objavili novu karikaturu: Prikazuju Boga u policijskoj marici, vode ga u zatvor (FOTO)
Foto: Profimedia/Frederique Cifuentes / Alamy

FRANCUSKA

ČEKA SE PRESUDA ZA NAPAD NA ŠARLI EBDO Objavili novu karikaturu: Prikazuju Boga u policijskoj marici, vode ga u zatvor (FOTO)

Planeta -

Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ objavio je na naslovnoj strani najnovijeg broja karikaturu Boga prikazujući ga u policijskoj „marici“ kojom ga sprovode u zatvor. Karikatura je objavljena uoči izricanja presude osumnjičenima za logističku podršku u napadima na uredništvo tog lista 2015.

Autor karikature na naslovnoj strani je Fransoa Buk koga je časopis zajedno sa piscem Janikom Enelom zadužio da prati suđenje koje je počelo pre više od tri meseca, javili su francuski mediji.

Na „marici“ kojom se na karikaturi Bog sprovodi do zatvora piše: „Bog ponovo stavljen na svoje mesto“.

Presudom za 14 osoba optuženih za logističku podršku u napadu konačno će se zatvoriti krug nasilja koje je počelo (...) u prostorijama „Šarli ebdoa“, piše u uvodniku Ris, glavni urednik satiričnog nedeljnika, koji se 2015. na meti džihadista našao zbog karikatura proroka Muhameda.

„Krug će se zatvoriti barem što se tiče kazne, jer, gledano ljudski, posledice nikada neće nestati, što su pokazali i iskazi žrtava tokom suđenja“, dodao je Ris.

Podsetimo, dvojica naoružanih napadača su 7. januara 2015. u prepodnevnim satima uletela u prostorije „Šarli ebdoa“ u Parizu i ubila 12 ljudi, a ranila 11.

Potraga za dvojicom osumnjičenih trajala je tri dana, sve dok posle višečasovne opsade štamparije u predgrađu Pariza nisu likvidirana braća Šerif i Said Kuaši.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track