NAJVEĆI BROJ OD POČETKA PANDEMIJE: Samo prošle nedelje se koronavirusom u svetu zarazilo više od 4,3 miliona ljudi
Foto: Profimedia

dramatične brojke

NAJVEĆI BROJ OD POČETKA PANDEMIJE: Samo prošle nedelje se koronavirusom u svetu zarazilo više od 4,3 miliona ljudi

Planeta -

U svetu se, tokom prošle sedmice, koronavirusom zarazilo više od 4,3 miliona ljudi, saopštila je SZO.

Taj broj je apsolutno najveći od početka pandemije.

Prema podacima globalnih organizacija, u celom svetu je u periodu između 7. i 13. decembra registrovano ukupno 4.329.927 novih slučajeva koronavirusa i 75.038 smrtnih slučajeva.

Prethodno su najveće brojke za period od 7 dana registrovne od 16. do 22. novembra - ukupno 4.060.891 slučaj.

SZO saopštava da Amerika i Evropa nose teret pandemije, sa 85 odsto novih slučajeva i 86 odsto preminulih. Međutim, širenje infekcije intenziviralo se i u Africi, dok se u jugoistočnoj Aziji broj novoinficirnih konstantno smanjuje.

U periodu između 7. i 13. decembra u Severnoj i Južnoj Americi registrovano je preko 2 miliona novih slučajeva i više do 29 hiljada preminulih među kovid pacijentima, prenosi Tass.

Na jugoistočnu Aziju otpada preko 290 hiljada slučajeva i oko 4.400 preminulih. U proteteklih nedelju dana u SAD se broj slučajeva povećao za više od 1,4 miliona zaraženih, u Brazilu za preko 302 hijade, u Turskoj više od 219 hiljada, u Indiji za oko 212 hiljada, u Rusiji približno 193 hiljade i u Nemačkoj oko 149 hiljada.

Infekcija se takođe brzo širi Ujedinjenim Kraljevstvom - preko 124 hiljade novih slučajeva, u Italiji više od 115 hiljada, u Francuskoj za oko 82 hijade. Visoke brojke novozaraženih evidentirane su i u Ukrajini - preko 80 hiljada, Meksiku više od 72 hiljade i u Poljskoj oko 72 hiljade.

Ceo svet koji je pogođen virusom kovid - 19 očekuje da će se pandemija zauzdati kada krene vakcinacija po zemljama. Britanija i Kanada su već počele sa imunizacijom stanovništva, a skoro ve zemlje, koje su uspele i za to imale novca, naručile su bar po jednu vrstu vakcine protiv opakog virusa.

Međutim, najnoviji podaci SZO o broju novozaraženih u svetu obeshrabruju. Iz SZO je odavno saopšteno da je to samo deo zaštite, a da sve one ostale mere koje su donesene moraju ostati na snazi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track