Najnovije vesti

OVO NIJE VIĐENO NIKADA PRE: Po prvi put u istoriji u SAD izvršeno više smrtnih kazni nego u svim državama sveta zajedno
Foto: Profimedia

2020. godina

OVO NIJE VIĐENO NIKADA PRE: Po prvi put u istoriji u SAD izvršeno više smrtnih kazni nego u svim državama sveta zajedno

Planeta

Ove godine, prvi put u istoriji, u SAD izvršeno više smrtnih kazni nego u svim državama sveta zajedno, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju.

Reč je o izveštaju Centra za informacije o smrtnim kaznama iz Vašingtona.

Nakon sedamnaestogodišnje pauze, predsednik Tramp je naredio izvršenje smrtnih kazni u punom obimu, pa je u SAD izvršeno rekordnih 10 egzekuciju tokom 2020. godine, najviše još od 1800. godine, preneo je AP.

"Ovo nije viđeno nikada pre. Nismo se ni nadali da će se ovako nešto dogoditi i verovatno će proći još mnogo vremena pre nego što se ovako nešto ponovo desi, ukoliko se ikada ponovi", izjavio je Robert Danham iz vašingtonskog Centra za informacije o smrtnim kaznama.

Trampova administracija je zakazala još tri egzekucije u januaru, pre inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džo Bajdena.

Jedna od egzekucija čeka i Lizu Montgomeri koja je osuđena jer je 2004. godine kanapom zadavila 23-godišnju Bobi Džo Stinet, a potom je rasporila kuhinjskim nožem i izvadila nerođenu bebu iz nje.

Egzekucija Lize Montgomeri zakazana je za 12. januar i ona će, ukoliko kazna bude izvršena, biti prva žena u poslednjih 6 decenija koja je pogubljena u SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...