VANREDNO STANJE NA FIDŽIJU: Razorni ciklon se približava ostrvu, uveden policijski čas, stanovništvu naređeno da se skloni (VIDEO)
Foto: Profimedia/ Leon LORD/AFP

prirodna katastrofa

VANREDNO STANJE NA FIDŽIJU: Razorni ciklon se približava ostrvu, uveden policijski čas, stanovništvu naređeno da se skloni (VIDEO)

Planeta -

Na Fidžiju je danas proglašeno vanredno stanje zbog prirodne katastrofe, celokupnom stanovništvu je naređeno da se skloni i uveden je policijski čas, pošto se potencijalno razarajući ciklon približava ostrvu.

Ističući opasnost od ove pretnje, premijer Fidžija Frank Bainimarama pozvao je blizu milion stanovnika zemlje da se skloni na sigurno, pre 14-satnog policijskog časa koji počinje u 16 sati.

"Preko 95 odsto stanovništva živi na potezu direktnog udara ciklona", rekao je Bainimarama, dodajući da vremenske prognoze predviđaju "velike bujice" i "talase visoke i do 10 metara", prenosi Rojters.

Očekuje se da će ciklon Jasa, oluja koja je najviše, pete kategorije, doneti vetar sa udarima i do 250 km na sat i i jaku kišu kada tokom noći dođe do kopna.

Meteorološka služba na Fidžiju saopštila je da su delovi nekih ostrva već poplavljeni, a neki putevi su blokirani.

Na fotografijama koje se dele na društvenim mrežama vide se putevi blokirani klizištima, poplavnim vodama i srušenim drvećem, navodi agencija.

Meteorolozi najavljuju da bi "Jasa" mogao da nadmaši snagu ciklona "Vinston" iz 2016. godine, koji je usmrtio više od 40 stanovnika Fidžija i ostaviio desetine hiljada ljudi bez krova nad glavom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track