Najnovije vesti

OGROMAN LEDENI BREG KOJI PLOVI PREMA OSTRVU SE PREPOLOVIO: Naučnici koji iščekuju sudar sa Južnom Džordžijom stahuju od OVOGA!
Foto: EPA / ESA

atlanski okean

OGROMAN LEDENI BREG KOJI PLOVI PREMA OSTRVU SE PREPOLOVIO: Naučnici koji iščekuju sudar sa Južnom Džordžijom stahuju od OVOGA!

Planeta

Ogroman ledeni breg u Atlantskom okeanu koji se kreće ka ostrvu Južna Džordžija se prepolovio, a naučnici strahuju da bi mogao da poremeti podvodne ekosisteme i da spreči pingvine da odu u potragu za hranom.

Jake struje zahvatile su masivni ledeni breg koji je na putu sudara sa Južnom Džordžijom, zbog čega je promenio pravac i izgubio znatan deo mase, saopštili su naučnici koji prate njegovo kretanje.

Ledeni bred pod nazivom A68A se ove nedelje približavao zapadnom rubu ostrva, kada je naišao na jake struje koje su ga okrenule za 180 stepeni i koje su dovele do odlamanja velikog dela, prenosi Gardijan.

ledeni breg, A-68A
foto: EPA / ESA

Naučnici već nedeljama prate kretanje ledenog brega, čija je površina pre odlamanja dela iznosila 4.200 kvadratnih metara.

Oni strahuju da bi ledeni breg mogao da poremeti podvodne ekosisteme, kao i da bi pingvine mogao da spreči da odu u vodu u potragu za hranom.

Još uvek nije moguće predvideti šta će se tačno dogoditi sa ledenim bregom A68A, kao ni sa A68D, manjim ledenim bregom koji se od njega odvojio. Odvajanje novih delova takođe je moguće.

A68A se od Antarktičkog poluostrva odvojio 2017. godine.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / ESA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja