BIO JE BESKUĆNIK, PRODAO JE TRAVU OD SVEGA 20 DOLARA I ZAGLAVIO DOŽIVOTNU: Nakon 12 godina robije, Fejt se našao na slobodi!
Foto: Instagram/Innocence Project New Orleans

uporni advokati

BIO JE BESKUĆNIK, PRODAO JE TRAVU OD SVEGA 20 DOLARA I ZAGLAVIO DOŽIVOTNU: Nakon 12 godina robije, Fejt se našao na slobodi!

Planeta -

Fejt Vinslou, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog preprodaje kesice marihuane, oslobođen je nakon 12 godina provedenih u zatvoru.

Njemu je 2008. godine u Luizijani prišao policajac u civilu i pitao ga može li da nabavi malo marihuane. Fejt, koji je u to vreme bio beskućnik, od prijatelja je pozajmio bicikl i vratio se 10 minuta kasnije s dva mala paketića trave u vrednosti od 20 dolara.

To je bio povod da ga policajac uhapsi, a već imao tri prethodna dela (provalu u poslovni prostor kada je imao 17 godina, provalu u vozilo kada je imao 27 i posedovanje kokaina kada je imao 36 godina), pa je zbog te prodaje dobio doživotnu kaznu zatvora.

Ipak, njegovi advokati su nakon 12 godina uspeli da promene presudu i Fejt se u sredu našao na slobodi.

"Dobio je neverovatno prekomernu kaznu. U Luizijani ima na stotine onih koji izdržavaju doživotne kazne za nenasilne zločine", rekla je Dži Park, Fejtova advokatica i direktorka organizacije IPNO (Innocence Project New Orleans).

"Ako smo osudili Vinsloua na doživotni zatvor samo zato što smo to mogli, to ne znači da je to bilo ustavno, legalno i humano. Dobio je neverovatno prekomernu kaznu s obzirom na njegove životne okolnosti i krivično delo", dodao je.

S obzirom na to da su u 15 američkih država i Vašingtonu legalizovali upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe, ova droga je u SAD-u postala industrija vredna više milijardi dolara iako prema saveznom zakonu i dalje ostaje ilegalna.

Dok države legalizuju upotrebu marihuane, sve je više poziva na brisanje krivičnih presuda povezanih s njom. Samo američka savezna država Ilinois je nakon legalizacije kanabisa 2019. godine za 770.000 ljudi obrisala krivična dela povezana s marihuanom.

Kurir.rs / CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja