SIRIJSKI MINISTAR O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Nadamo se isporuci "Sputnjika Ve", najviše verujemo ruskim vakcinama
Foto: EPA

borba protiv korone

SIRIJSKI MINISTAR O VAKCINAMA PROTIV KORONE: Nadamo se isporuci "Sputnjika Ve", najviše verujemo ruskim vakcinama

Planeta -

Rusija i Sirija razgovaraju o isporuci vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, Sirijci više veruju ruskim vakcinama nego drugim, izjavio je u intervjuu za Sputnjik sirijski ministar inostranih poslova Fejsal Mikdad.

„To pitanje se trenutno razmatra. Nadamo se da će Sirijci koristiti 'Sputnjik Ve' i druge ruske vakcine, jer više veruju ruskim, nego vakcini 'Fajzera' i drugim“, izjavio je Mikdad.

On se osvrnuo i na borbu protiv terorizma, naglasivši da rusko vojno prisustvo u Siriji nije samo korisno, već je i neophodno.

„Postigli smo zajedničke pobede u borbi protiv terorizma. To ne znači da je sa terorizmom gotovo, jer Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podstiču terorističke organizacije da budu veoma aktivne kako bi osigurale opravdanost američkog prisustva u tom području. Borba protiv terorizma se nastavlja različitim putevima i sredstvima“, rekao je ministar.

Delovanje SAD na Bliskom istoku

Istovremeno, Mikdad je istakao da diplomatija i delovanje SAD na Bliskom istoku moraju da promene i da se Sirija nada da će nova američka administracija odustati od sankcija protiv zemlje.

„Smatramo da Sjedinjene Američke Države moraju da podrže oslobađanje arapskih teritorija, da Izrael mora da ode iz Palestine, sirijske Golanske visoravni i preostalih okupiranih teritorija na jugu Libana“, dodao je šef sirijske diplomatije.

Prema rečima ministra, „jednostrano dogovorene mere su zločinačke, apsolutno nehumane, pogađaju samo obične ljude, decu i žene“.

„Stoga se nadamo da će nova američka administracija odustati od takve politike, jer je to loše za SAD i za zemlje koje su odabrane kao meta, kao što je Sirija“, naglasio je on, odgovarajući na pitanje o američkim sankcijama protiv te zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track