STANOVNICI VUHANA O KORONI: Ne treba potceniti pandemiju, nadamo se da će 2021. godina doneti mir i sigurnost
Foto: Profimedia/Hector RETAMAL/AFP

kina

STANOVNICI VUHANA O KORONI: Ne treba potceniti pandemiju, nadamo se da će 2021. godina doneti mir i sigurnost

Planeta -

Nakon što je na početku 2020. godine postao poznat najviše zahvaljujući tome što je koronavirus krenuo iz ovog grada i regiona, Vuhan i njegovi stanovnici nekoliko meseci nakon početka epidemije počinju da se vraćaju normalnim aktivnostima.

Nakon što je prvi slučaj koronavirusa registrovan u gradu koji ima 11 miliona stanovnika, za stanovnike Vuhana život se u potpunosti promenio.

Danas, nekoliko meseci posle, život u ovom gradu je počeo da se vraća staro. Restorani, tržni centri i kafići su puni, međutim građani ovog grada i dalje osećaju posledice pandemije i restriktivnih mera, bar kada su u pitanju mentalno zdravlje i posao.

An Juming radio je kao volonter i dostavljač hrane tokom 76 dana u kojima je grad bio u potpunosti zatvoren.

"U to sam vreme mogao jesti samo jedan obrok dnevno, jer je zaista bilo puno posla, ali bilo je vrlo malo ljudi koji su radili, pa sam bio vrlo zabrinut. Može se reći da 2020. godine na ulicama celog Vuhana nije bilo ljudi. Napolju su bile aktivne samo životinje", rekao je Juming, prenosi Rojters.

Zhang Singhao, lider kineskog benda Mad Rat, rekao je kako je prvi put u životu doživeo ovakvu situaciju.

"U to vreme nisam mogao ništa da radim kod kuće. Bilo je veoma dosadno, pa sam pomislilo kako bih trebao da napišem nekoliko pesama te tako bar malo ispuniti svoj život. Epidemija se ne sme zanemariti. Vidim da u drugim zemljama i dalje ima mnogo slučajeva zaraze. Ne bismo trebali da mislimo da smo moćni. Zapravo, smatram da je čovek kao vrsta poprilično slab", rekao je Singhao.

Lai Jun vlasnik je japanskog restorana u Vuhanu, a pandemija koronavirusa, kako kaže, naučila ga je mnogo čemu.

"U ovom trenutku, svako od nas u Vuhanu oseća kao da vreme prolazi veoma brzo. Mislim da je glavna pouka koju moramo izvući iz ove pandemije da je zdravo telo važnije od bilo čega drugog", ističe Jun.

Vu Mengjing, student dizajna, i dalje strahuje od novog talasa pandemije koronavirusa.

"Mislim da je epidemija u Vuhanu pogodila previše ljudi. Mnoge kompanije su bankrotirale, a stanovnici su ostali bez posla. To ima veliki uticaj na celokupan razvoj Vuhana. Zabrinut sam i mislim da bi moglo doći do novog talasa pandemije u Vuhanu. Virus se ponovo javlja u drugim delovima zemlje, a broj studenata u Vuhanu koji dolaze iz drugih krajeva je ogroman", ističe Mengjing.

Posledice pandemije koronavirusa i dalje se osete u Vuhanu, a stanovnici ovog grada nadaju se kako će 2021. godina doneti mir i sigurnost većini stanovnika ovog grada te da će se u narednoj godini mnogo manje govoriti o koronavirusu.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/Hector RETAMAL/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track