SERGEJ LAVROV O NAVODNOM TROVANJU NAVALJNOG: Izveštaji su smešni, Rusija je navikla na optužbe zapadnih zemalja
Foto: EPA

ministar spoljnih poslova rusije

SERGEJ LAVROV O NAVODNOM TROVANJU NAVALJNOG: Izveštaji su smešni, Rusija je navikla na optužbe zapadnih zemalja

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je komentarisao objavljene detaljne izveštaje o navodnom trovanju opozicionog političara Alekseja Navaljnog nazvavši ih smešnim.

"Već smo navikli na činjenicu da SAD i druge zapadne zemlje optužuju Rusiju bilo da je reč o hakerskim napadima ili nekoj vrsti seznacije o dvostrukom ili čak trostrukom trovanju Navaljnog. Sve ove vesti i izveštaji su smešni, ali oni upućuju samo na jedno, a to je da naši zapadni partneri nemaju nikakve etičke standarde te pokazuju nedostatak veštine u normalnom diplomatskom radu i nespremnost da se povinuju međunarodnim pravnim normama kada je u pitanju pronalaženje činjenica", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon posete Hrvatskoj.

Naglasio je da je ćutanje Rusije dva dana nakon objave izveštaja interpretirana pogrešno u javnosti.

"Nemačke specijalne službe su otkrile trovanje Navalnog, Moskva se nije oglašavala i odmah je to ćutanje značilo da smo krivi. Prema mom mišljenju, mane takvog pristupa su očigledne za svaku zdravu osobu", poručio je Larov, piše CNN.

Podsećamo, pre nekoliko dana, zajedničko istraživanje agencije Bellingcata i nekoliko drugih medija otkrilo je dokaze koji pokazuju da je nedavno trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog izvršila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) prateći ga od 2017. godine.

Tri dana nakon tog otkrića oglasio se Putin navodeći da bi Navaljni već bio mrtav da su ruske službe želele da ga ubiju.

Pre nekoliko sati otišlo se dalje s izveštajem pa je tako ruski agent otkrio da je novičok (nervni agens) podmetnut u donji veš Navaljnog te da je u tom procesu učestvovalo najmanje osam ruskih tajnih agenata.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track