TRAŽE ODŠTETU OD 259.000 EVRA: Porodice preminulih od korone u Italiji podnele tužbu! Tvrde da je bilo nemara u upravljanju krizom
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

pandemija

TRAŽE ODŠTETU OD 259.000 EVRA: Porodice preminulih od korone u Italiji podnele tužbu! Tvrde da je bilo nemara u upravljanju krizom

Planeta -

Članovi porodica preminulih od posledica zaraze koronavirusom u Italiji preduzimaju pravne korake protiv premijera, ministra zdravlja, kao i predsednika regije Lombardija.

Kako piše Gardijan oni će pravne korake preduzeti zbog nemara u vođenju krize uzrokovane pandemijom.

Članovi porodica 500 preminulih osoba podneli su građansku tužbu u provinciji Bergamo, koja je bila teško pogođena tokom prvog talasa pandemije koronavirusa. Tvrde da su trojica zvaničnika Đuzepe Konte, Roberto Speranza and Atilio Fontana, navodno saučesnici za smrt skoro 70 hiljada preminulih od koronavirusa.

U tužbi je navedeno da su tri zvaničnika odgovorna jer nisu na vreme stavili gradove Alzano Lombardo i Nembro u karanetenu krajem februara, uprkos preporukama naučnika. Tvrdi se kako nisu nadogradili nacionalni plan ni implementirali regionalni koji je trebalo napraviti.

Advokatica Konsuelo Lokati koja zastupa porodice preminulih traži 259 hiljada evra odštete za svaku porodicu. Tužba je nastala na inicijativu grupe "Noi Denuncremo (otkazaćemo)", koja od marta okuplja članove porodica preminulih. Ova grupa je do sada u okviru istrage koju je pokrenulo tužilaštvo u Bergamu u junu podnela oko 300 žalbi lokalnim vlastima u kojima detaljno opisuju kako su žrtve preminule.

Lokati je rekla kako tokom istrage na žalbama podnesenim tužilaštvu nisu utvrđeni krivci ili zločinci. No objasnila je da je istraživanje koje su sproveli poslednjih meseci dovelo do saznanja ko su odgovorni, te su odlučili da pokrenu građansku parnicu.

"Prema zakonu u Italiji je potrebno imati adekvatan nacionalni plan, a regionalne vlasti moraju prema njemu implementirati regionalni plan", rekla je.

Dodala je i kako ne samo da je nacionalni plan bio zastareo već da nije uopšte testiran da se vidi da li je delovao. Italija je prva evropska zemlja koja je pogođena pandemijom. Plan koji je bio na snazi za vreme pandemije u Italiji datirao je iz 2006. godine.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track