VIRUS SE NEZAUSTAVLJIVO ŠIRI: Novi soj korone iz Velike Britanije otkriven u Izraelu i Severnoj Irskoj, zvaničnici zabrinuti
Foto: Profimedia/Maureen McLean/Shutterstock Editorial

pandemija

VIRUS SE NEZAUSTAVLJIVO ŠIRI: Novi soj korone iz Velike Britanije otkriven u Izraelu i Severnoj Irskoj, zvaničnici zabrinuti

Planeta -

Izraelski, kao i severnoirski zvaničnici su saopštili da su kod njih otkrivena otkrivena četiri slučaja zaraze novim sojem virusa nedavno otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Izraelsko ministarstvo zdravlja je istaklo da je su od četvoro, trojica pacijenata nedavno doputovala iz Velike Britanije, a poreklo četvrtog još nije utvrđeno.

"U poslednja dva dana ulažemo napore kako bismo proverili da li se mutacija iz Velike Britanije infiltrirala u Izraelu. Do pre nekoliko minuta bili smo optimistični, a sada je to raspoloženje opalo zbog informacija koje su stigle iz naše laboratorije", kazala je ministrica zdravlja Juli Edelstein.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu kazao je da je otkriće novih slučajeva samo potvrdilo odluku nadležnih da aviosaobraćaj prema i iz Velike Britanije treba biti obustavljen.

"Jasno je da smo poduzeli prave korake kada smo zatvorili nebo kako za Veliku Britaniju tako i za druge zemlje te što smo naložili karantin za Izraelce koji se vraćaju u našu zemlju i istraživali sve one koji su bili u Velikoj Britaniji i drugim zemljama", poručio je.

Stručnjaci ove su ponovili izjave kolega iz drugih zemalja rekavši da taj soj iako je zarazniji nije ništa smrtonosniji od izvorne varijante te da nema razloga za verovanje da postojeće vakcine neće biti efikasne protiv njega, pišu lokalni mediji.

I Severna Irska potvrdila je danas da se pojavio pozitivan test na novu varijantu koronavirusa koji je evidentiran u Velikoj Britaniji.

Severnoirsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ova varijanta virusa u tom regionu bila već neko određeno vreme.

"Nema nikakvih dokaza koji sugerišu da nova varijanta virusa uzrokuje ozbiljniju bolest ili veću stopu mortaliteta", napominje se u saopštenju.

Nova varijanta koronavirusa ubrzano se širi u Velikoj Britaniji i izaziva veliku zabrinutost u Evropi, gde je nekoliko država blokiralo saobraćajne veze ka ovoj zemlji.

U saopštenju se dodaje da mutacija virusa nije neuobičajena, ali brzina širenja nove varijante izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja