UKLONJENI NADGROBNI SPOMENICI SA SVASTIKAMA: Ovaj prizor dugo smetao građanima Hjustona (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Kens 5

gvozdeni krst

UKLONJENI NADGROBNI SPOMENICI SA SVASTIKAMA: Ovaj prizor dugo smetao građanima Hjustona (VIDEO)

Planeta -

S grobova dvojice nemačkih vojnika umrlih u američkom zarobljeništvu tokom Drugog svetskog rata i sahranjenih na državnom groblju vojnih veterana u Hjustonu, u Teksasu, danas su uklonjenje nadgrobne ploče s nacističkim kukastim krstovima i zamenjene novim pločama, bez ikakvih oznaka.

Mali kukasti krstovi su na nadgrobnim pločama bili deo urezanog simboličnog prikaza nemačkih vojnih odlikovanja "Gvozdeni krst" koje su ti vojnici dobili pre zarobljavanja.

Ta dva nadgrobna spomenika bila su predmet dugotrajne polemike oko toga da li su to istorijski predmeti koje vredi sačuvati ili simboli mržnje koje treba uništiti.

"Jasno je da je trebalo mnogo vremena da se ovo dogodi i očigledno je ispravno što je učinjeno", rekao je Majkl L. Vajnstajn, osnivač i predsednik Federacije za vojne verske slobode, koja se bori protiv prozelitizma u oružanim snagama.

Posle formalnog natezanja oko toga ko je više u pravu, za uklanjanje nadgrobnih ploča prevagnula je podrška članova Kongresa SAD, uključujući senatora Teksasa Teda Kruza. Tako je federalni kongresmen republikanaca Hoakin Kastro danas izjavio da mu je drago što su nadgrobni spomenici zamenjeni jer "uznemirujuće je i pomisliti da bi simboli Trećeg rajha i nacističkog režima mogli biti na nekom američkom vojnom groblju".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja