STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI 2008. GODINE PREDVIDEO PANDEMIJU: Upozorio svet na moguću pojavu različitih virusa i infekcija VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/CNN

NEJTAN VULF

STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI 2008. GODINE PREDVIDEO PANDEMIJU: Upozorio svet na moguću pojavu različitih virusa i infekcija VIDEO

Planeta -

Epidemiolog i stručnjak za zarazne bolesti Nejtan Vulf upozorio je pre 12 godina da svet ne razume kako se treba nositi sa zaraznim bolestima.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je 1,5 miliona, a naučnici veruju kako je ovaj virus prešao sa životinja na ljude. Vulf već više od deset godina istražuje takve slučajeve u Africi.

Vulf je pre 12 godina odveo tim CNN-a duboko u šumu Kameruna kako bi im pokazao na koji način virusi prelaze sa životinja na ljude, te kako to može uticati na ceo svet.

Opisao im je proces širenja infekcije i upozorio kako bi ovo mogla postati česta pojava u budućnosti, jer ljudi krče šume i grade puteve u delovima sveta koji su inače bili prepušteni samo životinjama. Na taj način se približavaju divljini i ubrzavaju proces širenja virusa.

Ekipu CNN-a je zatim sproveo kroz šumu i pokazao kako se virus prenosi sa životinja na ljude. Lovci hvataju životinje, a mnoge od njih su već zaražene različitim infekcijama. Ukoliko takve životinje dođu u kontakt sa ljudima, mogu im preneti virus.

"Krčenjem šuma i građenjem puteva automatski povezujete mala sela sa velikim gradovima. Virus koji bi inače zarazio jednu ili dve osobe u tom selu, a zatim izumro, sada povezujete sa većim gradom i ostatkom sveta", objasnio je.

Upozorio je kako bi ovo moglo stvoriti veće probleme ukoliko se na takve stvari ne obrati pažnja.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Youtube/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja