U GODINI U KOJOJ JE SVE STALO, ARHEOLOGIJA JE CVETALA: 10 najvažnijih otkrića u 2020. godini koji menjaju pogled na istoriju!
Foto: EPA, Youtube prtscr

misterije prošlosti

U GODINI U KOJOJ JE SVE STALO, ARHEOLOGIJA JE CVETALA: 10 najvažnijih otkrića u 2020. godini koji menjaju pogled na istoriju!

Planeta -

Godina za nama ostaće upamćena po borbi da život ne stane u potpunosti,a zbog mera protiv pandemije mnogi su komentarisali da se vraćamo u istoriju velikim koracima. Međutim, istorija nije prestala sa iznenađenjima.

Arheolozi i naučnici koji se bave otkrivanjem velikih istorijskih misterija imali su pune ruke posla bez obzira na epidemiju koja je harala, a neka od otkrića iz 2020. godine zauvek će nam promeniti pogled na nčin na koji su naši drevni preci živeli. Ovo je samo 10 takvih:

1. Ulična hrana u Pompeji

Pompeja, arheologija
foto: EPA / PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI

Arheolozi u gradu Pompeji, koji je uništen u erupciji vulkana 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu tople hrane i pića sa freskama koja je rimskim prolaznicima servirao drevni ekvivalent ulične hrane.

Pompeja, arheologija
foto: EPA / PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI

Radnja je poznata kao termopolijum, latinski za pult za tople napitke, a otkrivena je na lokalitetu arheološkog parka Regio V, koji još nije otvoren za javnost, a predstavljena je danas, navodi Rojters.

Tragovi gotovo 2.000 godina stare hrane pronađeni su u dubokim posudama od terakote spuštenim u otvore na pultu. Više o ovome pročitajte OVDE.

2. Romulova grobnica

Rim, Romul
foto: AP/Andrew Medichini

Italijanski arheolozi predstavili su krajem februara "neverovatno otkriće", podzemno svetilište iz 6. veka pre Hrista, koje bi moglo da bude grobnica mitskog osnivača grada Rima i prvog rimskog kralja Romula.

Romul je prema legendi osnovao Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. pre Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetilište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar. Više o ovome pročitajte OVDE.

3. Faleri Novi - Antički grad nađen u blizini Rima

0529118983, Faleri Novi
foto: Profimedia

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, pedesetak kilometara od Rima, otkrili antički rimski grad koristeći se samo georadarom. Ono što je najzanimljivije jeste da nisu morali da prevrnu nijedan kamen.

Umesto toga, naučnici s Kembridža i Univerziteta u belgijskom Gentu koristili su radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze nekada izgubljenog grada, pa su otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.

Falerii Novi pod zemljom je 13 vekova. Površine je otprilike četvrtine kvadratnog kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241. godine pre nove ere i da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.

Georadarom je utvrđeno da je imao nekoliko hramova i zgrada javne uprave, pozorište i javno kupatilo. Više o ovome pročitajte OVDE.

4. 59 netaknutih mumija ležalo na dnu bunra 2.600 godina

Egipat, sarkofag, Giza, arheologoja, mumija
foto: EPA / KHALED ELFIQI

Egipatski ministar turizma i antikviteta izjavio je da su arheolozi otkrili desetine drevnih kovčega u ogromnoj nekropoli južno od Kaira.

Egipat, sarkofag, Giza, arheologoja, mumija
foto: EPA / KHALED ELFIQI

Halid el-Anani rekao je da je pronađeno najmanje 59 zapečaćenih sarkofaga, sa mumijama u većini njih, koji su zakopani u tri bunara pre više od 2.600 godina. Više o ovome pročitajte OVDE.

5. Palata jednog od poslednjih vladara Asteka

arheologija, Meksiko, Asteci, palata
foto: EPA / INHA

Nedaleko od centralnog trga u Meksiko Sitiju, arheolozi su pronašli ostatke vladarske palate iz doba drevne civilizacije Asteka, otkrivene ispod ostataka kuće koju je kasnije za sebe izgradio španski osvajač Ernan Kortes.

Bazaltni podovi otvorenog prostora koji je nekada bio deo palate astečkog vladara Aksajakatla pronađeni su duboko ispod temelja jedne velelepne zgrade koja se danas nalazi na tom mestu, a čije je renoviranje u tom trenutku bilo u toku.

Više o ovome pročitajte OVDE.

6. 13 sarkofaga nađeno u Egiptu, mumuje stare 2.500 godina

Egipat, grobnica, mumije
foto: EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES

Ministarstvo turizma i starina Egipta potvrdilo je u septembru otkriće 13 drvenih netaknutih kovčega u pustinjskoj nekropoli Sakari.

Grobnica je otkrivena oko 11 metara pod zemljom, a pretpostavlja se da su kovčezi stari najmanje 2.500 godina. Zapečaćeni su kada su pokopani, a verovatno ih ima još.

Egipat, grobnica, mumije
foto: EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES

Sarkofazi se nalaze u veoma dobrom stanju, a neki čak imaju i originalnu boju na drvetu. Više o ovome pročitajte OVDE.

7. Palata iz doba vavilonskog osvajanja nađena kod Jeruslima

Izrael, arheologija, Jerusalim, palata, Vavilon
foto: Youtube prtscr / Israel Antiquities Authority

Na teritoriji Jerusalima, izraelski arheolozi pronašli su ostatke veličanstvene palate iz doba biblijskog Kraljevstva Judeje. Pažljivo isklesane kamene strukture sa brojnim detaljima i drugi predmeti pronađeni su na oko tri kilometra južno od Starog grada u Jerusalimu.

Neki od predmeta su bili uredno zakopani u zemlju, ali arheolozima za sada nije jasno zbog čega je to učinjeno.

Pretpostavlja se da je palata sagrađena između osmog i sedmog veka pre nove ere, a najverovatnije je uništena 568. godine pre n.e, kada su Vavilonci osvojili Jerusalim. Više o ovome pročitajte OVDE.

8. Zlatnici stari 1.100 godina iz perioda Abasidskog kalifata

arheologija, zlatnici, novčići, Izrael
foto: EPA / Heidi Levine / Sipa

Izraelski arheolozi otkrili su dragocenu kolekciju ranih islamskih zlatnika pronađenih tokom iskopavanja u blizini centralnog grada Javne. Kolekcija od 425 zlatnika, od kojih većina potiče iz perioda Abasida pre 1.100 godina, bila je "izuzetno retka'', kažu arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Eli Hadad.

arheologija, zlatnici, novčići, Izrael
foto: EPA / Heidi Levine / Sipa

Stručnjak za kovanice pri Institutu za antikvitete Robert Kul rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice potiču još sa kraja devetog veka i smatraju se zlatnim vekom Abasidskog kalifata, koji je kontrolisao veći deo Bliskog Istoka i Severne Afrike. Više o ovome pročitajte OVDE.

9. Džinovska mačka koja se vidi samo iz vazduha, stara 2.000 godina

mačka, Peru, Naska
foto: Youtube/Global News

Ogromni geoglif mačke koja se odmara otkriven je u peruanskoj pustinji Naski.

Naska linije, kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje, a nastali su pre 2000 godina.

Naučnici veruju da je figura mačke, kao i u slučaju ostalih crteža životinja u pustinji, nastala stvaranjem udubljenja na kamenom terenu pustinje.

Hiljade urezanih linija, raznolikih geometrijskih oblika i velikih biomorfnih likova u obliku majmuna, kolibrija, kondora, guštera, pauka... impozantna su i sasvim nerazjašnjena tajna daleke prošlosti. Moguće ih je videti jedino iz vazduha ili s povišene tačke. Više o ovome pročitajte OVDE.

10. Zid iz ledenog doba otkriven usred guste Amazonije

U Amazonskoj prašumi otkrivene su stene na kojima su naslikane desetine hiljada životinja i ljudi. Crteži su nastali pre 12.500 godina i još su jasno vidljivi na zidu koji se proteže dužinom gotovo osam kilometara, a nalazi se u Kolumbiji.

Arheolozi su datum nastanka temeljili uglavnom na prikazima sada već izumrlih životinja iz ledenog doba. Na primer, naslikan je mastodont, što je praistorijski rođak slona koga u Južnoj Americi nema već 12.000 godina. Tu su i slike paleolame, izumrle vrste kamile. Više o ovome pročitajte OVDE.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track