NEMAČKI MEDIJI PRIZNALI: Ovo oružje Kine i Rusije je noćna mora Zapada! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

opasno

NEMAČKI MEDIJI PRIZNALI: Ovo oružje Kine i Rusije je noćna mora Zapada! (VIDEO)

Planeta -

Uvođenje hipersoničnog oružja u arsenale zemalja, posebno Rusije i Kine, noćna je mora za evropsku bezbednost, započinje novu fazu u "spirali pretnji", rekao je novinar Velta Gerhard Hegman.

Podsetio je na nedavnu uzbunu u američkoj vojnoj bazi u Raamštajnu u Nemačkoj, nakon što je ruska podmornica izvela test rakete ICBM. Velt je primetio da, iako je incident pokazao da je američka vojska u stalnoj pripravnosti, dodao je da bi u slučaju hipersonične rakete mogli reagovati prekasno da bi je presreli.

"Pojavom takozvanog hipersoničnog oružja, postojeći lanci upozorenja na rakete i sistemi protiv balističkih raketa postaju beskorisni i vreme za reakciju na lansiranje drastično se smanjuje", saopšteno je.

Mediji su citirali stručnjake iz Nemačkog saveta za spoljne odnose koji sugerišu da bi hipersonično oružje poremetilo ravnotežu snaga između nuklearnih sila i sprečilo inicijative za razoružanje. Istakli su da će, dok Rusija i Kina već zauzimaju vodeće pozicije u pogledu hipersoničnog naoružanja, Sjedinjene Države dati sve od sebe da to sustignu.

Istovremeno, nemački bezbednosni analitičari koje navodi Velt istakli su da Rusiju ne brine napredak Sjedinjenih Država na terenu jer zemlja ima efikasnu odbranu od hipersoničnog naoružanja u obliku naprednog sistema PVO S-500.

Sjedinjene Države su prvi put počele da istražuju hipersonične rakete i jedrilice 2000. godine, ali su na kraju odustale od projekata na ovom polju, tek nedavno pokrenuvši ih. Ovi napori su ponovo pokrenuti nakon što je Rusija najavila proboj, predstavljajući nekoliko modela oružja sposobnih za hipersoničnu struju koja se kreće sa 10 i više maha.

Predstavljajući novo oružje, predsednik Vladimir Putin rekao je da je njihov razvoj odgovor zemlje na akcije Zapada i njihovo nepoštovanje ruskih interesa i zahteva. Kremlj je istovremeno izrazio spremnost da nove rakete stavi na dnevni red razgovora o sporazumima o kontroli naoružanja, kao što je Novi START, koji bi trebalo da istekne u februaru 2021, i zahteva produženje.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track